ANNONS

Henrik Åberg utsågs till bästa UF-lärare i Dalarna, samtidigt som Martin Koch-gymnasiet blev bästa UF-skolan.
Foto: John Leander

Dubbel UF-seger för Martin Koch-gymnasiet

HEDEMORA Nu är det bevisat. Martin Koch-gymnasiet är bäst i Dalarna på UF-företagande. Martin Koch har också Dalarnas bästa UF-lärare, Henrik Åberg. Så blev utslaget när ungdomsföretagandet i Dalarna nyligen prisades.

En som inte låter förvånad efter beskedet är UF-eleven Jesse Råbock, en av tre som driver Ergonomia, som tidigare utsågs till Hedemoras bästa UF-företag.
– De var några som ringde och intervjuade mig och ställde frågor om vårt företag och undrade hur skolan stöttade oss genom UF. Jag berättade att nästan hela trean kretsar kring UF. Sen frågade de om vad vi tyckte om vår UF-lärare.

Vad sa du då?
– Jag sa att han var för jävlig… Då så de ”Ursäkta?”. Sen sa jag att jag skämtade. Henrik är ju en lärare som man kan få kontakt med precis när som helst. Jag ringde honom vid åttatiden på morgonen en gång och frågade om hur en kurs på amerikanska börsen skulle gå. Det går att snacka med honom om allt möjligt.

Att Martin Koch-gymnasiet fått priset som skola tycker Jesse är kul, men trycker på att det mesta handlar om just Henrik Åberg som UF-lärare.
– Jag tycker att det är viktigare att Henrik fick det än skolan. Vi får mycket stöttning från just honom. Det är lite som att årets UF-lärare är årets UF-skola. Det är välförtjänt.

Karin Alm som är rektor på Martin Koch-gymnasiet uttrycker stor stolthet över att skolan vunnit titeln som bästa UF-företag i Dalarna. Och även hon riktar extra uppmärksamhet mot Henrik Åberg.
– Jag är så stolt över Henrik. Vi har ju flera bra lärare som är delaktiga, som till exempel Peter Rosengren och Lars Ljusteräng, men det är Henrik som är ankaret i hela UF-verksamheten.

Vad betyder det att Martin Koch är bästa UF-gymnasiet i Dalarna?
– Det betyder jättemycket. Vi är en liten skola och en liten kommun, så det här känns så kul. Det känns som att vi är på helt rätt spår.

Bästa UF-läraren Henrik Åberg själv tycker att de två utmärkelserna framför allt är bra för skolan.
– Det är ju ändå någon slags kvalitetsstämpel på det jobb vi har gjort på skolan. Det här handlar om hur mycket man utvecklar UF på skolan. Vi har till exempel betydligt fler UF-lärare nu än tidigare. Och så handlar det mycket om kontakterna vi har utanför skolan, som Hedemora Näringsliv, Dalarnas Sparbank och Företagarna som vi har bra samarbete med. Och även enskilda företagare som är med på våra aktiviteter.

Varför tror du att just du vann priset som bästa UF-lärare?
– Jag tror ju det är viktigt att eleverna mår bra för att prestera. Så ett av mina mål är försöka få till en bra stämning. Mycket skratt men inget flams. Det tror jag är grunden. Sen tror jag det lätt att diskutera med mig. Eleverna kan ställa frågor till mig när de vill och jag kan erkänna att jag har fel och tycka att elevernas idéer är bättre än mina egna.

Vad betyder priset för dig personligen?
– Det är väldigt roligt och det ger motivation till att utvecklas ytterligare, för vi är inte klara på långa vägar. Det blir man aldrig.

Facebook

ANNONS

ANNONS