ANNONS

Foto: Dreamstime

Döms för hets mot folkgrupp

FALUN. En man i 60-årsåldern från Falu kommun har dömts för fem fall av hets mot folkgrupp samt ett fall av ringa stöld.

I mitten av oktober i fjol stal han matvaror och gods för 206 kronor från en affär i Falun. Mannen har erkänt brottet.
Vid flera tillfällen har mannen skrivit nedsättande saker om muslimer på Facebook. Detta har skett mellan december 2018 och februari 2019.
Mannen har bestridit ansvar för brott och uppgett att sakerna han skrivit utgör en del av en politisk debatt, som måste vara tillåten inom ramen för yttrandefrihet.
Falu tingsrätt konstaterar att mannen kallat muslimer för ”kameldynga”, jämfört dessa människor med skadedjur och kallat dem för både parasiter och ohyra. ”Vid ett av tillfällena har han dessutom framför ett regelrätt hot”, skriver tingsrätten i sin dom. Tingsrätten gör bedömningen att sakerna som mannen skrivit ”går utöver vad som kan accepteras i ett demokratiskt samhälle” och anser att mannen gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.
Falu tingsrätt dömer mannen för fem fall av hets mot folkgrupp samt ett fall av ringa stöld. Han döms till villkorlig dom samt till att betala 50 dagsböter à 70 kronor, sammanlagt 3 500 kronor. Han ska även betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

Facebook

ANNONS

ANNONS