Markant underbemanning innebär att veterinärer nu går ännu en kämpig sommar till mötes. ”Vi vänder ut och in på oss själva för att försöka få till det här på bästa sätt”, betonar chefsveterinären Maja Öhman Nyberg. Här flankerad av verksamhetschefen Ewa Odenius och Ewa Jonsson med ståtlige malinoishannen Chiefen.
Foto: Sonny Jonasson

Djursjukhusen: ”Vänder ut och in på oss själva”

FALUN/DALARNA. Länets veterinärer är inbegripna med ännu en svettig sommar. Bristen på veterinärer skapar ett kännbart underskott i kapacitet. Och sommaren ökar antalet patienter vid djursjukhusen. En ekvation som inte går ihop – och nu lämnar en pressad personalstyrka lägesrapport. – Det råder just nu väldigt dålig balans mellan behov och resurser, konstaterar Maja Öhman Nyberg som är chefsveterinär vid AniCura Falu Djursjukhus.
Situationen var densamma inför sommaren 2021.
En alarmerande brist på veterinärer utgör försvårande faktorer för djursjukhusen att hantera.
Ett oönskat förhållande i tillgångar kontra krav som accentueras ytterligare i negativ mening när den varmare årstiden nu brakar i gång på allvar.
Hetta, fästingbett, ormgift, utslag och många andra i synnerhet pälsdjursrelaterade åkommor hamnar i zenit under solens strålar.
Tidigare har man bitvis kunnat räkna in backup från brittiska veterinärer vars kompetens sommartid gästat exempelvis AniCura Falu Djursjukhus.
Brexit och åtsnörpta administrativa aspekter innebär dock att dessas närvaro på dalamark nu minskar drastiskt.
Varpå läget ser än värre ut jämfört med föregående sommar.
– I grund och botten handlar det om att det i både länet och hela landet finns alldeles för få utbildade veterinärer. I Sverige saknas i dag uppskattningsvis 250–300 veterinärer, klargör verksamhetschefen Ewa Odenius.
Och bistår med fördjupad insyn i dilemmat:
– Utbildningen i sig är jättepopulär och de cirka 100 platserna är alltid fullsatta. Vad som behövs är större utbildningsvolym så vi på sikt kan komma ikapp lite med det underskott på veterinärer vi har i dag.
Djursjukhusets marknadschef Ewa Jonsson bistår med ytterligare fakta som åskådliggör en problematik i flera steg.
– Från pluggstart till färdigutbildad är det 5,5 år, och sedan tillkommer det ju än längre tid innan man kanske är helt självgående som veterinär och har byggt upp lite arbetslivserfarenhet.
I sommar håller AniCura Falu Djursjukhus öppet 8–21 varje dag – med undantag för enskilda helgdagar då akutintaget kommer att behöva stoppas helt men vård för inneliggande patienter fortgår.
Dock tvingas man till följd av ökat vårdtryck i kombination med semestertider prioritera de akuta ingreppen.
Icke brådskande operationer och dylika ingrepp måste därför – tyvärr, betonar man – stå åt sidan under årets hetare månader.
Maja Öhman Nyberg:
– Vi bemannar givetvis både dag- och akutkliniken, men på grund av sommarens prövningar måste vi rikta fokus mot den akuta delen.
– Vi har till följd av veterinärbristen inte kunnat rekrytera som vi skulle behöva. I rena siffror krävs åtminstone fem veterinärer till för att hamna i bättre nivå gällande belastning här i Falun, utvecklar hon.
I samspel med Odenius och Jonsson drar hon en jämförande parallell till Region Dalarna och lasaretten, där sommaren också innebär vissa ansträngningar.
Att pandemin lade extra tyngd på vårdaxlar är ett aber högst relevant också för veterinärer. Därav framhåller man arbetsmiljön och inte minst återhämtningen som otroligt viktig.
För att i möjligaste mån underlätta för såväl djurägare som djursjukhus framhåller nu trion vissa åtgärder av förebyggande börd.
– Kan verkligen rekommendera AniCura-appen som erbjuder veterinärkonsultation direkt i mobilen, upplyser Ewa Odenius.
Hon fortsätter:
– Den är gratis och bemannad 7–22 dagligen. Här kan man också få fästingrecept och mycket annat och överlag ges djurägare ett professionellt bemötande.
Ewa Jonsson tipsar också länets djurvänner att hålla lite extra koll på sina fyrfota adepter. Detta bland annat gällande bad (torka pälsarna ordentligt), mat (inte minst kring grillen) och att gärna säkra upp på hemmafronten i form av ett litet ”husdjursapotek”.
– Det kan visa sig komma väl till pass att ha saker som febertermometer, sårkompress och något tarmstöttande läkemedel tillhands, berättar hon.
I fråga om både huggorm och fästing uppges våren och sommaren indikera stora antal av båda dessa riskfaktorer för husdjur.
Jonsson formulerar ett välmenande helhetsgrepp för hur man som djurägare åtminstone bitvis kan trygga djuret och samtidigt undvika ”onödig” belastning på länets djursjukhus.
– Det är självklart inte genomförbart i alla lägen, men om möjlighet finns så uppmanar vi gärna till att man söker vård innan läget blir akut.
– Gärna via vår app alternativt besök här. Trycket på vår akutklinik kan bli högt i sommar.
Härav kan man som husse och matte likt förra sommaren få åka långt om kapaciteten i hemmalänet passerat bristningsgränsen.
Chefsveterinär Maja Öhman Nyberg sammanfattar i termer präglade av hårt arbete och mariga förutsättningar.
– Om vi når maxläge här i Dalarna återstår för djurägarna tyvärr att åka långt. Sundsvall, Östersund, Bagarmossen i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Strömsholm, exemplifierar hon orter med veterinärcentra.
– Det finns också distriktsveterinärer i Hedemora och Mora, även om de primärt behandlar lantbruksdjur. De kan dock sannolikt bistå med konsultation.
Hon avrundar:
– Vi vill hjälpa djur och vi vill rädda deras liv. Vi vänder ut och in på oss själva för att försöka få till det här på bästa sätt.
– Tyvärr råder det just nu väldigt dålig balans mellan behov och resurser.
Veterinärtips i sommartid
❚ Ha gärna ett enklare husdjursapotek hemma eller nära tillhands på semesterresan.
❚ Håll koll på hunden vid grillfester – fet mat bör undvikas. I synnerhet köttben och majskolvar med tanke på att de kan orsaka stopp i tarmen.
❚ Ladda hem kostnadsfria AniCura-appen i Appstore eller Google Play.
❚ Konsultera om möjligt vården i god tid innan läget riskerar bli akut.
❚ AniCura Falu Djursjukhus håller öppet enligt ordinarie tider, med undantag för enskilda helgdagar då akutintaget kommer att behöva stoppas helt men vård för inneliggande patienter fortgår. Öppettider för filialerna i Borlänge och Ludvika uppdateras löpande på klinikernas webb.
[YouPlaySinglePlayer video="2337,1351,198941" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS