Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Ewa Junebo målar gärna djur och rävar hör till favoriterna.
Foto: Maria Karlsson

Djurmotiven har blivit fler sedan flytten till Dalarna

SUNNANSJÖ. För Ewa Junebo i Sunnansjö betyder skapandet allt. Nu är hon dessutom fri att styra över sin tid och kan måla på heltid om hon vill. – Det känns lyxigt. Jag är morgonpigg så jag kan gå upp halv sex och jobba. Jag kanske har fått en idé under natten så då får frukosten vänta.

Ewa Junebo kommer från Stockholm och sedan hon var liten har hon tyckt om att rita och måla.
– Mamma kunde bli tokig för jag brukade rita på de blanka sidorna i början och i slutet av böcker, berättar hon och ler.
Ewa är självlärd när det gäller målandet, men för ett par år sedan gick hon en akademisk kurs på Folkuniversitetet och det var nyttigt och lärorikt, tycker hon.
– Vi arbetade bland annat med stilleben och tittade närmare på anatomin och skuggor med mera.

Den gamla bagarstugan har blivit butik för konst och hantverk.

I december 2021 bestämde sig hon och sambon Urban Freij, som har rötter i Sundborn, för att flytta till Dalarna. De hade tidigare haft ett sommarställe i Nås i Västerdalarna men när de hittade ett hus i Sunnansjö flyttade de permanent.
Urban kan arbeta hemifrån och Ewa tog pension från ett yrkesliv inom Kriminalvården, så de är båda fria att bo där de vill numer.

Ewa Junebo har god hjälp av sambon Urban Freij när det är utställning på gång.

Målandet är en stor del i Ewas skapande, mest blir det akryl men också en del olja, främst vattenbaserad olja.
– Jag har också provat kaffemålning, jag skissar med kol och fyller sedan i med kaffe i olika styrka. Har även provat med vin och blåbär, säger Ewa och ler.
Hon har målat mest porträtt av människor, men sedan de flyttade till Sunnansjö har det blivit mer djur.
– Mest rävar, de är så vackra, säger Ewa.

Förutom att måla provar gärna Ewa andra tekniker, som att måla på glas, eller väskor och har även dekorerat ljus med speciella vaxpennor. Hon har också skapat med decoupage, det vill säga dekorerat med servetter på krukor exempelvis, och tillverkat smycken.
– Jag har också fuskat i keramik, bland annat med lufttorkad lera som inte behöver brännas och har gått en kurs i rakubränning som Bild och Form anordnade förra våren, det var jätteintressant.
Hon berättar att raku är en japansk metod från 1500-talet för att bränna keramikgods.

Handmålat glas.

Ewa har tidigare ställt ut i Årsta, Vällingby och Gamla stan i Stockholm. Galleristerna hittar henne på Instagram, och hon har fått en hel del positiv respons på sin konst.
Sedan hon kom till Sunnansjö har hon bland annat ställt ut under den lokala Konstrundan, på Sunnansjödagen och på Julmarknaden. Ewa och Urban arbetar som ett team när det är dags för utställningar med mera.

Förra sommaren öppnade Ewa butik i gamla bagarstugan i huset och nu provar hon sig fram hur det fungerar bäst med öppettider.
– Jag har informerat på Facebook och satt upp en skylt när jag har öppet, men ibland har grupper bokat tid och kommit hit, det har nästan funkat bättre.
I en annan del av huset har Ewa sin ateljé där hon skapar.
– Ibland sitter jag också vid köksbordet, eller går ut och målar när det är fint väder, det är helt underbart.
Huvudsaken är att hon får gå in i en egen bubbla och försvinna en stund, det behöver hon.

Ewas planer framöver är att fortsätta ha utställningar, kanske runt om i Dalarna. Hon har också fått förfrågningar om att ha kurser, så framtiden får utvisa vad det blir.
Det är i varje fall redan bestämt att hennes konst kommer att visas i ladan på hembygdsgården i Sunnansjö även i sommar när det är Sunnansjödagen.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!