Några av deltagarna i fixardagen när discgolfbanan i Långshyttan ställdes i ordning. Styrelsen i Långshyttans Discgolfklubb består bland annat av ordföranden Henrik Larssamils (tvåa från vänster), kassören Magnus Goding (ståendes till höger om korgen) samt sekreteraren Tiina Holstikko (längst till höger).
Foto: Privat

Discgolfbana har byggts i Långshyttan – snart dags för invigning: “Helt underbart”

LÅNGSHYTTAN Förra våren skrev Henrik Larssamils ett medborgarförslag om att bygga en discgolfbana i Långshyttan. Nu är banan i stort sett färdig. Nio hål är klara och ytterligare nio planeras. “Det känns helt underbart”, säger han.

Discgolf (även kallat frisbeegolf) har vuxit fram de senaste åren. I Hedemora kommun har det dock inte funnits någon discgolfbana förrän nu. Banan kom till skott tack vare Henrik Larssamils medborgarförslag, även om det redan fanns planer inom kommunen för detta.
– När jag hade lämnat in mitt medborgarförslag så visade det sig att kommunen redan hade köpt in material till korgar för just detta. Vi bildade föreningen Långshyttans Discgolfklubb, där jag är ordförande, berättar Henrik Larssamils.

Häromveckan hade föreningen en fixardag där banan ställdes i ordning.
– Vi har haft hjälp av elever från byggprogrammet på Martin Koch-gymnasiet som har varit med och byggt utkastplatserna, teerna. Nu har vi fått upp de första nio korgarna och det känns helt underbart. Det är bara lite smådetaljer kvar innan banan är helt klar men man kan absolut spela på den redan nu, säger Henrik Larssamils.

En invigning är inplanerad till torsdagen den 23 juni, alltså dagen före midsommarafton.
– Banan utgår från Jonsboskolan och gå sedan över en åker och in i skogen. Kommunen äger marken så vi har inte behövt fråga en massa markägare om tillåtelse, säger Henrik Larssamils.

En discgolfbana har byggts i Långshyttan. Bilden är tagen vid en annan bana. Foto: Arkiv

Vad är det för typ av bana, många öppna ytor eller mycket terräng med skog och annat?
– Väldigt varierat. Både öppna fält och tät skog där det blir tajt att kasta. Det är en väldigt trevlig terräng längs banan. Tanken är även att ha två utkastplatser vid varje hål, för att göra banan lite mer nybörjarvänlig.

Hur kom det sig att du fastnade för just discgolf?
– I grunden är jag en rätt lat människa men jag upptäckte att detta var ett trevligt sätt att komma ut och röra på sig. Det blir som att ta en långpromenad samtidigt som man gör något, det blir lite annat än att “bara” ta en promenad. Sedan kan man få lite puls också och bli arg på träden som står i vägen.

Är det många i Långshyttan som sysslar med discgolf?
– Jag tror inte att det är så många, inte ännu i alla fall. Men det är många utifrån som är nyfikna på vad vi håller på med och som vill komma och prova banan när den är klar.

Kommer ni att utöka banan till 18 hål framöver?
– Det är planen, att bygga ytterligare nio hål. Men vi får titta på det framöver, först och främst ska se till att de första nio hålen blir helt färdiga först. Tanken är absolut att vi ska kunna arrangera tävlingar här i Långshyttan, säger Henrik Larssamils.

Artikeln publicerades i Lokalt i (Hedemora/Säter) nr 25, 2022

Facebook

ANNONS

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!