Henrik Larssammils och Maria Jakobsson stortrivs med jobbet på Mini Maxi. Yvonne Lennartsson (till höger) är arbetsledare på Mini Maxi som håller till på Kraftgatan i Hedemora. “Här lyfts man verkligen upp i stället för att tryckas ner. Jag var som en ostbåge när jag kom hit, bara hängde med huvudet, men nu har jag rätat på ryggen”, säger Henrik. Bilden är tagen i Mini Maxis second hand-butik Nygammalt.
Foto: Pär Sönnert

Det värdefulla arbetet på Mini Maxi i Hedemora sker inte längre i skymundan

HEDEMORA Mini Maxi sysselsätter drygt 60 personer och gör ett värdefullt arbete för Hedemora kommun. Medarbetarna sköter bland annat snöskottning, gräsklippning, transporter och återvinner föremål som slängts på återvinningscentralen. “Alla vinner på detta”, säger arbetsledaren Yvonne Lennartsson.

I mitten av 1980-talet startades Mini Maxi i Hedemora, en verksamhet för människor som av olika anledningar står långt från arbetsmarknaden.
– Verksamheten fick sitt namn från cykelkärran Mini Maxi, som började byggas vid samma tidsperiod och som fortfarande tillverkas. Nyligen fick vi en stor order från Gotland, berättar Yvonne Lennartsson.

Mini Maxi håller till i en stor lokal på Kraftgatan i Hedemora. Lokalen är stor men kanske inte helt ändamålsenlig för verksamheten med flera små rum fördelat på olika våningsplan.
– Nej, lokalen är inte optimal för vår verksamhet, säger Yvonne Lennartsson.

Konstverk av den kände konstnären Banksy pryder en av väggarna på Mini Maxi. Foto: Pär Sönnert

Totalt har Mini Maxi ett 50-tal anställda plus drygt tio praktikanter.
– Alla börjar som praktikanter, för att komma i gång och successivt jobba upp sig till heltid. Vi anställer bara på heltid, några kan ha sjukersättning på halvtid och anställs då på halvtid för att vara självförsörjande. De som anställs gör det med lönestöd från Arbetsförmedlingen. Här får man växa inne i verksamheten för att komma upp i arbetstid, säger Yvonne Lennartsson.

Målet med verksamheten är att de anställda så småningom ska gå vidare till andra jobb.
– Men vissa kanske måste börja med att jobba två timmar i veckan, för att få någon form av sysselsättning. Man måste börja någonstans och vi ser till personen i fråga, vad var och en klarar av. Det är människor det handlar om, betonar arbetsledaren Anette Gustafsson.

Vad handlar det om för arbetsuppgifter?
(Yvonne Lennartsson tar fram datorn och startar en powerpoint-presentation för att få med allt som Mini Maxi gör).
– Väldigt mycket, som exempelvis renhållning i staden, matdistribution till skolor och äldreboenden, utkörning av städmaterial till kommunala verksamheter, en verkstad där det byggs saker, som Mini Maxi-cykelkärran. Vi jobbar även med naturvård, skogsgänget röjer bland annat runt Brunnsjön och sköter kommunens mark i hela kommunen. De fäller träd som sedan sågas upp till ved, säger Yvonne Lennartsson.

I second hand-butiken Nygammalt finns en hörna med saker som har skapats av återvunnet material, i Mini Maxis egen verkstad. Foto: Pär Sönnert

Andra saker som Mini Maxi gör är service åt pensionärer över 68 år, kommunens interna postdistribution, leverans av bland annat kaffe och te till kommunala förvaltningar samt tvätt av kommunens och de kommunala bolagens bilar, vilket blir ungefär 100 tvättade bilar i månaden.
– Vårt utelag skottar snö på 60 tomter och under sommaren klipper de 130 gräsmattor, berättar Marlene Ehn, som är handledare.
– De här människorna, som av olika anledningar står långt från arbetsmarknaden, får en chans här hos oss. De anställs av kommunen, betalar skatt i kommunen och mår mycket bättre. De får uppleva arbetsglädje, att man är på ett “riktigt jobb” där de är med och bidrar och lär sig saker. Det är en värdefull verksamhet för kommunen som får arbetsuppgifter gjorda, så alla vinner på detta, säger Yvonne Lennartsson.
– Det är fantastiskt att se framstegen som människorna som jobbar här gör, hur de växer. Och tänk om kommunen hade lejt bort dessa arbetsuppgifter till privata företag i stället, vilket pengar det hade kostat för att få detta arbete gjort, säger Anette Gustafsson.

Mini Maxi håller till i stora men opraktiska lokaler på Kraftgatan. De många små rummen är fyllda av olika saker, bland annat säsongsbetonade varor som säljs till jul eller under våren. Foto: Pär Sönnert

Fragmentering av möbler som slängts på Hamre Återvinningscentral är en annan sak som sköts av Mini Maxi.
– Det handlar om 7 500 objekt per år. Det kan handla om möbler, exempelvis en säng, som har slängts. Då tar vi isär möbeln, bit för bit, och separerar trä (som blir värme till Hedemoraborna via förbränning vid Energiverket), metall (som lämnas till skroten för återvinningen) och skumplast (som går till förbränning). Fragmenteringen görs för miljön skull. Exempelvis kan ribborna från en slängd säng kan snickras ihop till äppellådor, säger Yvonne Lennartsson.
– Det känner nog inte Hedemoraborna till, att vi kan återbruka mycket av det som de slänger. När vi tar hand om en säng som någon har slängt på tippen så tror folk att vi tar den för att sälja den vidare men den ska fragmenteras isär, säger Marlene Ehn.

Efter flyktingkrisen 2015-16 så kom dels flera flyktingar in i Mini Maxis verksamhet samtidigt som verksamheten satte ihop startkit till flyktingarna.
– I stället för att köpa nytt så satte vi ihop startkit från det som hade skänkts till oss. Det handlade om husgeråd, bestick och sängkläder. Saker som man behöver när man flyttar till något nytt och inte har något alls med sig. Vi kan göra samma sak nu, med flyktingarna som väntas komma från Ukraina, men vi har inte hört något från kommunen eller Migrationsverket om behovet för detta ännu, säger Yvonne Lennartsson.

Lokalt i:s utsände får en rundtur i de stora men något opraktiska lokalerna. I second handbutiken Nygammalt träffar vi Henrik Larssammils och Maria Jakobsson, som jobbar för Mini Maxi.
– Det här är en fantastisk arbetsplats. Det känns så bra att vara här, säger Maria.
– Vi har fantastiska arbetskamrater och chefer. Här lyfts man verkligen upp i stället för att tryckas ner. Jag var som en ostbåge när jag kom hit, bara hängde med huvudet, men nu har jag rätat på ryggen, säger Henrik.

Khalid Bilal har jobbat på Mini Maxi i 23 år. Här håller han på att fragmentera isär en gammal säng och ta vara på de olika beståndsdelarna som kan återvinnas eller återbrukas. “Det känns bra att folk tänker på miljön och slänger möblerna där de ska slängas, så att vi kan ta rätt på dem”, säger Khalid Bilal. Foto: Pär Sönnert

Khalid Bilal har jobbat på Mini Maxi i 23 år. Vid Lokalt i:s besök höll han precis på att fragmentera isär en gammal säng.
– Jag trivs jättebra här. Och under de här åren har det blivit mer jobb med återvinning. Det känns bra att folk tänker på miljön och slänger möblerna där de ska slängas, så att vi kan ta rätt på dem, säger Khalid Bilal.

Arbetsledaren Dan Jonsson har jobbat på Mini Maxi i 33 år, alltså nästan sedan starten.
– I början skedde arbetet lite i skymundan men i dag vet nog många vad Mini Maxi är, framför allt med tanke på second handbutiken Nygammalt. Det gör att vårt arbete blir mer synligt och det är viktigt, säger Dan Jonsson.

Detta är Mini Maxi:
Mini Maxi Utvecklingscenter är till för arbetslösa kvinnor och män som av olika orsaker hamnat utanför den ordinarie arbetsmarknaden. Målgruppen är kvinnor och män mellan 16 och 65 år. Mini Maxi sysselsätter cirka 60 personer.
Verksamheterna består av:
Service
Verkstad
Nygammalt – second handbutik
Fixartjänst
Arbetstagare till verksamheten anvisas i huvudsak av Socialförvaltningen och Arbetsförmedlingen.
Mini Maxi samarbetar med Arbetsmarknadsenheten, Kraften, Försäkringskassan, Skola och Frivården.
Källa: Hedemora kommun

Artikeln publicerades i Lokalt i (Hedemora/Säter) nr 15, 2022

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,393527" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS