Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning

“Det var alls inte bättre förr! Eller…?”

Det var inte bättre förr. Jo, vissa saker. Som att man inte behövde vara börshaj för att få en dräglig pension eller måste delta i ruinerande budgivningar. Eller att priset på tåg- och flygbiljetter inte ändrades varannan minut och att man slapp välja telefon eller abonnemang – det fanns ju bara ett bolag.

Att barn lekte utomhus och att föräldrarna inte behövde kolla dem varje minut känns också som en sundare och friare tid.
Men annat var så mycket sämre.
Till exempel:
Att matas med schlagertexter som ”Vad har du under blusen, Rut? Vad är det där som tittar ut?” eller ”Jag kallas klämmiga Katrin, med mage rund och fin” eller ”Eva, Eva du får gubbarna att leva.”

Att man riskerade att bli vald sist på skolgympan eller att bara tjejer med ljust, långt hår kunde bli lucia.
Att så kallade herrtidningar fläktes upp bredvid godishyllan på affären.
Att det var helt okej att röka på arbetsplatser, i bilar och att vuxna utan att skämmas trängde sig före barn i köer.
Att man inte behövde bilbälte i baksätet.
Att det inte gick att se på tv när som helst. Missade man av någon outgrundlig anledning ”Dallas” klockan 20.00 på torsdagar, ja, då var man helt borta i rastdiskussionerna dagen efter.
Att köerna på systemet ringlade kilometerlånga och att alla butiker var stängda på söndagar och halva lördagarna.

Att det inte var konstigt att manliga gymnastiklärare uppehöll sig i tjejernas omklädningsrum eller att mellanstadiebarn köpte cigg åt fröknarna på rasten.
Att alla elever på min skola förväntades ta med en tia var för att rektorn fyllde 50 och skulle åka till Amerika. Omräknat i dagens penningvärde är det cirka 50 kronor per unge! Ett helt absurt krav när dagens skola inte ens kan begära att föräldrarna skickar med barnen ett äpple.
Å andra sidan var det lättare att umgås förr. Ungar lekte på gatorna eller hängde i horder utanför någon kiosk. Och vuxna kunde åka runt och spontanbesöka släktingar och vänner – utan inbjudan och utan att ringa först.

Det fanns mer tid och mindre stress. Båda föräldrarna behövde inte jobba heltid för att familjen prompt måste bo i finaste villan, ha två bilar och resa till Thailand varje år. Barn fick dela rum, cykla till sina aktiviteter och kanske åka på tältsemester till lågprislandet Norge.
Och det var de nöjda med.
Så det var kanske bättre förr ändå…
Eller?

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!