Robert Palmberg och Jan Solberg kämpar för att iordningställa det särskilda boendet Prästgärdet.
Foto: Sara Flodin

Det nya särskilda boendet Prästgärdet börjar ta form

SÄTER. Det nya särskilda boendet (SÄBO), på Prästgärdet, börjar nu ta form och inflyttning planeras till hösten. Lokalt i:s utsände fick en rundtur i byggnaden som är cirka 6500 kvadratmeter, rymmer 70 lägenheter och vars budget förväntas landa på 230 miljoner.

Ett fyrtiotal personer arbetar på bygget. En av dem är arbetsledare Kristin Matsson.
– Det ”rullar på” väldigt bra. Alla bidrar med ”sitt strå till stacken”, säger hon.
Bygget sysselsätter folk från närområdet.

Hans-Göran Andersson är snickare och arbetsplatsens skyddsombud. Här tätar han mellan väggblock. Foto: Sara Flodin

– De som bygger kommer, bland annat, från Säter, Gustafs, Borlänge, Falun, Hedemora och från Svärdsjö, berättar Per Lindholm som är produktionschef på Skanska och den som visar oss runt.

“De kommer få det väldigt fint här”, tror arbetsledare Kristin Matsson. Foto: Sara Flodin

Per håller också i samordningsmöten med byggets entreprenörer och ser till att allt ”flyter på”.
Det särskilda boendet är uppdelat på sju avdelningar med tio lägenheter i varje. På bottenvåningen finns 30 av lägenheterna. Alla har samma planlösning, men hälften av dem är spegelvända. Varje avdelning ska målas i en unik pastellkulör, vilken även ska återfinnas i avdelningens lägenheter.
– Detta för att underlätta för de boende att hitta hem, förklarar Per.
Hela huset är 70 meter långt och 70 meter brett. Ett kvadratiskt komplex sett uppifrån. Alla lägenheter är 32 kvadratmeter och vetter mot utsidan av komplexet med utsikt mot Ljustern eller åt kyrkans håll. På varje avdelning finns ett par lägenheter som kan anpassas för parboende.
– Lägenheterna är ritade så att den som ligger i sängen ska kunna se när någon går in i rummet.

Rummen kommer vara 32 kvadratmeter och vara likvärdiga. På varje avdelning finns även två lägenheter som kan göras om till parlägenhet. Foto: Sara Flodin

I alla lägenheter kommer takskenor för lyft installeras och alla toaletter och handfat är höj- och sänkbara. Toalettdörren består av två skjutdörrar och ingången till den rymliga toaletten är extra bred, 120 centimeter.
– Det går att ta in och bada den som är sängliggande, informerar Tobias Jonsson på Säter kommuns fastighetsenhet och lägger till:
– Det är väldigt stora badrum för att underlätta för personalen.
Tvätt- och torkmaskin kommer installeras i alla lägenheter.
– Detta för att man inte ska riskera att sprida eventuell smitta vidare i en gemensam tvättstuga.

Tobias Jonsson och Per Lindholm visar toaletten som också är ett ”provrum” där personalen fått vara med och prova ut var krokar och annat ska sitta. “Då vet vi och kan göra 70 kopior av den här toalettinstallationen”, förklarar Per. Foto: Sara Flodin

Varje avdelning har en uteplats eller balkong där det finns plats för att rulla ut sängar.
– Innegården är en viktig del av den här byggnaden som är till för att ge en fin utemiljö, men som samtidigt är trygg, förklarar Marie Palm som är kommunikationschef på Säters Kommun.

I mitten av det stora komplexet finns en stor innegård. Foto: Sara Flodin

Storköket på nedre plan har ”växt” under arbetets gång och ligger därför i en del som ”skjuter ut” från huset. Här kommer mat lagas till kommunens övriga äldreboenden, men även till Skedvi och Enbacka. Uppe på en lyft står snickaren Alexander Forsberg. Han och Clas Hellberg sätter upp väggar i det kommande storköket till toner av radions schlagermelodier. De har varit där i drygt fyra månader och reglat dubbla varv på ytterväggarnas insida och lagt isoleringen omlott för att inte byggnaden ska bli dragig.

Snickarna Alexander Forsberg och Clas Hellberg har arbetat cirka fyra månader på bygget. Foto: Sara Flodin

Intill köket finns plats för dagverksamhet och ”i hjärtat av komplexet” kommer ”Diamanten” placeras, det vill säga en samlingspunkt för bingo, musikuppträdande och annat. Framför rummets burspråk ska en scen byggas och intill diamanten ska ett träningsrum installeras med plats för hjälpmedel. Boendet kommer smyckas med skulpturer gjorda av Eva Fornåå.

Prästgärdet är en byggarbetsplats och bilden visar hur entrén ser ut i dagsläget. Foto: Sara Flodin

På grund av överklaganden har bygget försenats. En klurighet har varit att få det särskilda boendet att upplevas som flera byggnader, trots att det är en stor byggnad.
– Det har att göra med platsen där det ligger. Det ska passa in i omgivningarna och kopplingen till trästaden, förklarar Tobias på kommunens fastighetsenhet.
En lösning blev att en del av ytterväggen har röd träpanel med stora fönster och en mindre del har putsad fasad med mindre fönster, vilket gör att den stora huskroppen upplevs som flera små byggnader. Den putsade delen är redan klar, medan arbete med panelen kvarstår.
– Många har gillat gipsskivornas blå färg som nu delvis syns på fasaden, avslöjar Per och lägger till att dessa ska kläs över med träpanel som rödmålas.
Tobias håller med om att det blir knepigare att bygga, men han tycker att de har lyckats bra att förena detta stora hus med den pittoreska trästaden ett stenkast bort. Även taken kommer variera med plåt, tegel samt en del av taket där sedumgräs ska växa.

En del av byggnaden kommer få tak av gräs, Sedum. Detta kommer ligga på förbindelsegångarna samt mittbyggnaden ”Diamanten” och storkökets utbyggnad. Foto: Sara Flodin

På fyra ställen i huset finns ”rör” som ska ledas till en sopsugsanläggning.
– Det kommer bli som ett sopnedkast och så sugs dessa ut till anläggningen. Då behöver inte personalen gå så långt med soporna, inflikar Per.
Byggnaden kommer värmas upp med fjärrvärme. Redan nu håller bygget 20 grader för att betongen ska torka.
– Den måste ner i rätt fukthalt för att det ska gå att lägga matta, förklarar Per.
I dagarna påbörjas mattläggningen på plan två.
– Vi kommer börja med att lägga golv- och väggmatta i badrummen, upplyser Per.
Nu ska personalgrupperna formas utefter var i huset som de ska arbeta.
– Det är ett helt nytt hus, vilket betyder att de behöver nya arbetssätt eftersom det ger andra förutsättningar, upplyser Marie Palm.
De som flyttar till boendet ska få dygnet runt-service. I första hand kommer boenden från Fågelsången flyttas till Prästgärdet.
– Vi har personer som står i kö för att få ett särskilt boende, förklarar Marie.

Facebook

ANNONS

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!