Ett fyrtiotal personer arbetar på bygget. En av dem är arbetsledare Kristin Matsson.
– Det ”rullar på” väldigt bra. Alla bidrar med ”sitt strå till stacken”, säger hon.
Bygget sysselsätter folk från närområdet.

– De som bygger kommer, bland annat, från Säter, Gustafs, Borlänge, Falun, Hedemora och från Svärdsjö, berättar Per Lindholm som är produktionschef på Skanska och den som visar oss runt.

Per håller också i samordningsmöten med byggets entreprenörer och ser till att allt ”flyter på”.
Det särskilda boendet är uppdelat på sju avdelningar med tio lägenheter i varje. På bottenvåningen finns 30 av lägenheterna. Alla har samma planlösning, men hälften av dem är spegelvända. Varje avdelning ska målas i en unik pastellkulör, vilken även ska återfinnas i avdelningens lägenheter.
– Detta för att underlätta för de boende att hitta hem, förklarar Per.
Hela huset är 70 meter långt och 70 meter brett. Ett kvadratiskt komplex sett uppifrån. Alla lägenheter är 32 kvadratmeter och vetter mot utsidan av komplexet med utsikt mot Ljustern eller åt kyrkans håll. På varje avdelning finns ett par lägenheter som kan anpassas för parboende.
– Lägenheterna är ritade så att den som ligger i sängen ska kunna se när någon går in i rummet.

I alla lägenheter kommer takskenor för lyft installeras och alla toaletter och handfat är höj- och sänkbara. Toalettdörren består av två skjutdörrar och ingången till den rymliga toaletten är extra bred, 120 centimeter.
– Det går att ta in och bada den som är sängliggande, informerar Tobias Jonsson på Säter kommuns fastighetsenhet och lägger till:
– Det är väldigt stora badrum för att underlätta för personalen.
Tvätt- och torkmaskin kommer installeras i alla lägenheter.
– Detta för att man inte ska riskera att sprida eventuell smitta vidare i en gemensam tvättstuga.

Varje avdelning har en uteplats eller balkong där det finns plats för att rulla ut sängar.
– Innegården är en viktig del av den här byggnaden som är till för att ge en fin utemiljö, men som samtidigt är trygg, förklarar Marie Palm som är kommunikationschef på Säters Kommun.

Storköket på nedre plan har ”växt” under arbetets gång och ligger därför i en del som ”skjuter ut” från huset. Här kommer mat lagas till kommunens övriga äldreboenden, men även till Skedvi och Enbacka. Uppe på en lyft står snickaren Alexander Forsberg. Han och Clas Hellberg sätter upp väggar i det kommande storköket till toner av radions schlagermelodier. De har varit där i drygt fyra månader och reglat dubbla varv på ytterväggarnas insida och lagt isoleringen omlott för att inte byggnaden ska bli dragig.

Intill köket finns plats för dagverksamhet och ”i hjärtat av komplexet” kommer ”Diamanten” placeras, det vill säga en samlingspunkt för bingo, musikuppträdande och annat. Framför rummets burspråk ska en scen byggas och intill diamanten ska ett träningsrum installeras med plats för hjälpmedel. Boendet kommer smyckas med skulpturer gjorda av Eva Fornåå.

På grund av överklaganden har bygget försenats. En klurighet har varit att få det särskilda boendet att upplevas som flera byggnader, trots att det är en stor byggnad.
– Det har att göra med platsen där det ligger. Det ska passa in i omgivningarna och kopplingen till trästaden, förklarar Tobias på kommunens fastighetsenhet.
En lösning blev att en del av ytterväggen har röd träpanel med stora fönster och en mindre del har putsad fasad med mindre fönster, vilket gör att den stora huskroppen upplevs som flera små byggnader. Den putsade delen är redan klar, medan arbete med panelen kvarstår.
– Många har gillat gipsskivornas blå färg som nu delvis syns på fasaden, avslöjar Per och lägger till att dessa ska kläs över med träpanel som rödmålas.
Tobias håller med om att det blir knepigare att bygga, men han tycker att de har lyckats bra att förena detta stora hus med den pittoreska trästaden ett stenkast bort. Även taken kommer variera med plåt, tegel samt en del av taket där sedumgräs ska växa.

På fyra ställen i huset finns ”rör” som ska ledas till en sopsugsanläggning.
– Det kommer bli som ett sopnedkast och så sugs dessa ut till anläggningen. Då behöver inte personalen gå så långt med soporna, inflikar Per.
Byggnaden kommer värmas upp med fjärrvärme. Redan nu håller bygget 20 grader för att betongen ska torka.
– Den måste ner i rätt fukthalt för att det ska gå att lägga matta, förklarar Per.
I dagarna påbörjas mattläggningen på plan två.
– Vi kommer börja med att lägga golv- och väggmatta i badrummen, upplyser Per.
Nu ska personalgrupperna formas utefter var i huset som de ska arbeta.
– Det är ett helt nytt hus, vilket betyder att de behöver nya arbetssätt eftersom det ger andra förutsättningar, upplyser Marie Palm.
De som flyttar till boendet ska få dygnet runt-service. I första hand kommer boenden från Fågelsången flyttas till Prästgärdet.
– Vi har personer som står i kö för att få ett särskilt boende, förklarar Marie.