ANNONS

Boulespelandet och gemenskapen betyder mycket för deltagarna i Smedjebacken.
Foto: Maria Karlsson

”Det här betyder jättemycket”

SMEDJEBACKEN. Två gånger i veckan samlas kvinnor och män i Barkens Arena för att kämpa om vem som kan komma närmast den röda ”lillen” med sitt klot i boule. – Och det är på blodigt allvar, skojar en av deltagarna.

Boule har blivit en populär sport på många håll och kanske är det för att alla kan vara med. I Smedjebacken är deltagarna mellan 65 och 85 år.
– Vi har haft deltagare med gåstol och det skulle även fungera med rullstol, säger Sören Åhlström, som nu leder gruppen i stället för sin bror Roland Pettersson.
Han fick tidigare en stroke och har problem med talet, men han är med och spelar boule.
Boulespelandet är en av PRO Smedjebackens olika aktiviteter, och de som spelar bör vara medlemmar i föreningen, med tanke på försäkringar, enligt Sören Åhlström.
Flera av deltagarna har varit med sen starten och de tror att det säkert är minst 30 år sedan.
En av dem är Marianne Ångerud.
– Det här betyder jätte-mycket och det är så kul att spela, säger hon.
– Ja, alla ser fram emot spelningarna, tillägger Sören Åhlström.

Werner Nitsche i full koncentration.

Werner Nitsche har spelat boule i åtta år och för honom är gemenskapen viktig.
– Jag blev änkeman och då är det viktigt att ha något att göra, säger han.
Emellanåt tar han en klunk ur sin termos och skojar om att det är doping, men egentligen är det värmande grönt te.
Sören Åhlström förklarar att de spelar mot varandra i lag om tre och han tycker de är ganska jämna. Det kan bero på dagsformen om någon är lite bättre.

Marianne Ångerud och Agneta Ekholm fikar under pausen.

De träffas varje tisdag och torsdag klockan 9.30-11.30.
– Vi brukar spela en timme, sen fikar vi och så spelar vi en timme igen.
Antalet boulspelare i Smedjebacksgruppen är cirka 18, men det kan alltid vara någon frånvarande, så föreningen vill gärna ha fler spelare med sig.
– Vi har serier vi tävlar i och spelar mot Ludvika, Blötberget och Grängesberg och ju fler vi är desto större chans är det att vi har tio man tillgängliga, som reglerna är, säger Sören Åhlström.
Just nu är Ludvika svårast att slå, de har många som spelar och de tränar mer, men annars är lagen ganska jämna, enligt Sören Åhlström.

Kloten ska komma ”lillen” så nära som möjligt.

PRO Smedjebacken
PRO (Pensionärernas Riksorganisation) Smedjebacken
Metalls avdelning 113 och Arbetarkommunen pensionärerna i köpingen och kommunen hälsade välkomna inför bildandet av en pensionärsförening 10 december 1953. Föreningen antog namnet Norrbärke Smedjebackens Pensionärsförening. Blev senare PRO.
Mötena hölls till en början på Västansjö Gård och anslutningen av medlemmar var stor. Föreningen var redan från starten aktiv och ordnade basarer och samkväm för medlemmarnas trivsel.
PRO i Smedjebacken har drygt 600 medlemmar men har plats för fler.
Medlemsförmåner är bland annat medlemsresor, utvecklande studier, fri datasupport, försäkringar och samhällspåverkan.
Föreningen arrangerar resor, evenemang och ordnar med aktiviteter som boule, körsång, linedans, senior turdans, sittgympa, bordtennis, spelkafé, och qigong.
Nu ska även Öppet hus-träffarna på pensionärslokalen Gläntan komma i gång igen. Här är alla välkomna för att få information, lyssna på underhållning och fika tillsammans.

Källa: PRO Smedjebacken

Facebook

ANNONS

ANNONS