Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Stora sprickor har uppstått i tak och väggar i Stora Skedvi kyrka. Nu ska dessa lagas och budgeten ligger på 210 000 kronor. Foto: Sara Flodin

Det finns stora sprickor i kyrkans tak och väggar

STORA-Skedvi. Kyrkan i Stora Skedvi har stora sprickor i tak och väggar som nu ska lagas. Verksamheten kommer pågå som vanligt under arbetet som ska vara färdigt före lucia.

De djupa sprickorna syns tydligt i väggen bakom orgeln vid högra skeppet som vetter mot söder. De är flera meter långa och sträcker sig från väggen och upp till taket.

Kyrkans vaktmästare Finley Blackburn tar en titt på de djupa sprickorna i väggen bakom orgeln i Stora Skedvi kyrka. De finns även på fler ställen i taket på det högra skeppet. Foto: Sara Flodin

Kyrkans vaktmästare Finley Blackburn tror att det kan finnas flera skäl till att det blivit så här.
– Kyrkan ligger väldigt nära vägen och det kan bli vibrationer därifrån. Dels från trafiken och även från vägarbeten.
Att kyrkan står på en höjd intill en ganska brant backe kan också påverka att det blir markrörelser tror Finley som nämner ytterligare en anledning till att sättningar kan uppstå i kyrkan:
– Kyrkan är byggd på en tid när det inte fanns uppvärmning på samma sätt som nu. Det var inte samma temperaturskillnad då som det kan bli nu för tiden.
I förra veckan plockades en ljuskrona och tre tavlor ner. En av tavlorna föreställer Jesus med törnekrona. Nu ligger tavlorna i säkert förvar inlindade i skum för att de inte ska skadas.
– Det var en väldig process när de skulle ta ner dem, enligt Finley.

Tre tavlor har plockats ner, bland annat bilden på Jesus med törnekrona på huvudet. Foto: Sara Flodin

Det anlitade byggföretaget ska nu resa en hög byggnadsställning ända upp till taket där arbetet ska ske. Orgeln intill sprickorna skall stå kvar, men plastas in.
– Verksamheten fortsätter som vanligt. Under gudstjänst, begravning eller dop kommer de inte vara här och arbeta, förklarar, Finley.

Orgeln kommer stå kvar, men plastas in under renoveringen. Foto: Sara Flodin

Budget för arbetet är satt till 210 000 kronor.
Den kommande månaden kommer söndagarnas kyrkkaffe ställas in.
– Annars planerar vi att genomföra all verksamhet som vanligt. Tanken är att arbetet skall vara klart till den 9 december då vi har genrep inför Lucia, förklarar kyrkoherde Susanne Brännhammar.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!