Denise Fernros och Felicia Blom utbildar sig till flygmekaniker på Edströmska gymnasiet i Västerås.
Foto: Pressbild/TYA

Denise utsedd som ambassadör för flygteknikprogrammet

SMEDJEBACKEN. Det har blivit dags för alla niondeklassare att ansöka till höstens gymnasieutbildningar. I samband med det har Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (TYA) startat en ambassadörskampanj. Denise Fernros från Söderbärke är en av dem som valts ut för att promota sin utbildning. – Jag försöker göra det bästa jag kan och få andra att utbilda sig till det jag gör.

Hon är 17 år och går andra året på flygteknisk utbildning på Edströmska gymnasiet i Västerås. Restiden från Söderbärke till Västerås med tåg och buss är lång, den tar ungefär fyra timmar om tagen tur och retur, men Denise ångrar inte sitt gymnasieval.
– Det är krångligt men jag tycker det är värt det annars skulle jag inte fortsätta.

Flygteknikutbildningen passar bra för alla som har ett teknikintresse och som gillar att kombinera teori med praktik tycker Denise Fernros.
– Först läser vi teori och sedan har vi praktik och då kan vi se hur det vi läst om blir i verkligheten. På vissa andra utbildningar kanske man bara läser ett teoretiskt ämne men här har vi både och.

Vad får ni göra på utbildningen?
– Vi lär oss att borra rakt och att svetsa i metaller och arbeta med komposit. Vi lär oss att vara noggranna och även olika sätt att vara noggranna på. Vi lär oss varför vi ska göra på ett visst sätt och vilka sätt vi ska undvika. Om du skulle ångra dig och inte vill jobba med flyg i framtiden så finns det flera vägar, till exempel så kan du jobba inom kärnkraft.

Foto: Dreamstime

Ni är fem ambassadörer som ska informera om flygteknikprogrammet. Hur går det till?
– Vi turas om och har en vecka var på instagram. Under den veckan lägger man ut bilder, filmer och texter varje dag. Sedan gör vi två inlägg i veckan vardera på tictoc.

Varför ville du bli ambassadör?
– Min lärare frågade om jag ville och jag tänkte att – visst det kan jag vara. Jag blev vald, jag valde inte. Sedan fick vi en genomgång på nätet om hur det skulle gå till. I höstas kom TYA till oss en dag, då fick vi göra reklamfilmer som nu ligger ute på instagram. Mitt första egna inlägg var vecka 50, men då var reklamfilmerna redan ute.

Hur arbetar du som ambassadör?
– Jag berättar om vad vi gör under en vanlig skoldag. Vissa dagar har vi praktik i hangarerna i skolan och vissa dagar har vi bara teoretiska ämnen. När vi bara har teori blir det inte lika roliga grejer, så det händer att jag sparar bilder från de praktiska momenten och lägger ut dem under teoriveckorna. I dag har vi varit på Skaraborgs flygflottilj (F 7). Där fick vi inte ta några bilder så vissa dagar kanske man får prata om vad man har gjort i stället. Man kan också göra en film och ibland får vi i uppdrag att till exempel säga de tre bästa grejerna med utbildningen, men ofta hittar vi själva på vad som passar.

Foto: Dreamstime

Är det kul?
– Jag är inte van att göra sådant här. Privat lägger jag inte ut något. Det är intressant och det är en utmaning. Förut hade jag aldrig gjort en tictoc, men det löste sig. Alla runt omkring vet hur man gör, så det går bra.

Vad ska du göra efter gymnasiet?
– Jag funderar på att plugga vidare till ingenjör. Kanske behöver jag läsa lite emellan men kanske ska jobba lite först och sedan plugga. Jag kanske kommer jobba inom flygbranschen, kanske inte. Det beror på var man hamnar och var man trivs.

Utbildning som krävs för att bli flygmekaniker (A1):
Treårig flygteknikutbildning på gymnasiet. Därefter behöver du ett till två års praktik i en Part 145-verkstad.

Utbildning som krävs för att bli flygtekniker (B1):
Treårigt gymnasium, antingen flygteknikprogrammet alternativt en annan treårig gymnasielinje. Därefter behöver du utbilda dig i två år på Yrkeshögskolan och efter det behövs ytterligare ett till två års praktik i en Part 145-verkstad.

Facebook

ANNONS

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!