ANNONS

Eva Ersbacken och Birgitta Gustafsson på första parkett på Sagateatern. “Den tar in 140 personer men vi säljer 70 biljetter så att besökarna ska kunna hålla avstånd”, säger Eva Ersbacken.
Foto: Pär Sönnert

“Den inbillade sjuke” spelas på Sagateatern: “Nu startar vi om”

HEDEMORA “Äntligen ett evenemang igen!” Det utbrister Eva Ersbacken, kulturkonsulent i Hedemora kommun, med anledning av att kulturenheten och Studieförbundet Vuxenskolan samarrangerar teaterföreställningen “Den inbillade sjuke” av Molière.

Den 10 oktober är det dags för teater på Sagateatern i Hedemora. På scen står MolièreEnsemblen och pjäsen som spelas är “Den inbillade sjuke”.
– Det blev Molières sista pjäs, där han drev med sin hypokondri. Det är en rolig pjäs som är väldigt känd. Det är svårt med en smal pjäs när vi äntligen får anordna teater, då är det bättre att välja en pjäs som folk känner till, säger Birgitta Gustafsson, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan.

Just teater har det inte varit så mycket av i Hedemora de senaste åren.
– Det fanns en teaterförening i Hedemora förut, men den lades ner innan jag började jobba som kulturkonsulent. Det hade varit roligt om vi kunde få en ny sådan förening i stan. De senaste åren har det mest varit teater för barn och ungdomar i Hedemora, säger Eva Ersbacken.

För att visa mer teater så pratade Eva Ersbacken och Birgitta Gustafsson ihop sig om ett samarbete. Tre teaterföreställningar var inplanerade vintern 2019-20, men så dök en viss pandemi upp och satte käppar i hjulet.
– Vi hann anordna en föreställning men de två andra ställdes in. En av dem var av MolièreEnsemblen, men inte den här pjäsen. Nu startar vi om, efter pandemin, säger Eva Ersbacken.

Sagateatern har 140 sittplatser. Foto: Pär Sönnert

Arrangörerna påpekar dock att besökarna fortfarande självklart bör tänka på att hålla sig hemma om de blir krassliga.
– Sagateatern har 140 platser och vi släpper 70 biljetter till en början, så att det ska gå att hålla avstånd i salongen. Sedan får vi se om det blir stort tryck på biljetterna, om vi kan släppa fler. Biljetterna säljs på Hedemora Bokhandel eller via Vuxenskolans hemsida, säger Eva Ersbacken.

MolièreEnsemblen är baserade i Stockholm och kommer även att hålla barnteater i Hedemora kommun i oktober.
– Den föreställningen heter “Nya skor” och kommer att spelas på St Paulusgården. Men för att minska risken för trängsel så ska vi lotta så att hälften av förskolorna får se föreställningen på plats och att hälften i stället får se en digital inspelning, säger Eva Ersbacken.

Fakta:
“Den inbillade sjuke” är en comédie-ballet i tre akter av den franske dramatikern Molière, egentligen Jean-Baptiste Poquelin (1622-1673).
Pjäsen hade premiär den 10 februari 1673. Den blev Molières sista pjäs, eftersom han – som även spelade titelrollen i pjäsen – under den fjärde föreställningen 17 februari 1673 kollapsade. Han avled kort därefter.
Pjäsen handlar om hypokondrikern Argan som genom att vara sjuk får den uppmärksamhet han behöver. Han vill därför att dottern ska gifta sig med en läkare.
Källa: Wikipedia

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna, nr 40, 2021

Facebook

ANNONS

ANNONS