ANNONS

Niklas Persson och Håkan Edström plats vid nedfarten som förhoppningsvis kommer att fyllas av skidåkare framöver. “Men nu behöver vi fler personer för att säkra framtiden”, säger Niklas Persson.
Foto: Rose-Marie Eriksson

“Den här verksamheten kräver mycket folk”

FORNBY KLINT/HORNDAL Föreningsliv kräver ideella krafter och föreningen Fornby Klint slalombacke är inget undantag. I nuläget fattas det folk i både styrelse och i arbetslag och nu hoppas styrelsemedlemmarna Niklas Persson och Håkan Edström att fler anmäler sitt intresse.

– Vi har en jättefin anläggning och har mycket på gång men då behöver vi fler som hjälper till i styrelsen. Har vi inte en fulltalig styrelse förlorar vi vårt föreningsstöd och får svårt att söka bidrag. Då kan vi inte öppna upp backen, säger Niclas Persson, en av eldsjälarna och tillika suppleant i styrelsen.

Utanför Horndal ligger Fornby klint som är en familjär slalomanläggning med tre nedfarter. Längsta nedfart är 375 meter och en knapplift tar skidåkaren till toppen medan barnbacken är är utrustad med replift.
Här finns också en fin pulkabacke liksom en värmestuga med toalett och servering.
– Det är en bra anläggning för barn, vi är nära, billiga och barnvänliga med gratis utlåning till alla. Men verksamheten kräver mycket folk, speciellt vid snöläggning, om backen ska kunna hållas öppen, säger mångårige styrelsemedlemmen Håkan Edström och fortsätter:
– Vi behöver fler som träder in och hjälper till annars blir det samma folk som sköter allt med risk att de tröttnar.
Niklas Persson berättar att de kunde inte godkänna årsmötet i våras eftersom de inte lyckades fylla alla platser i styrelsen.
– Nu har vi ett extra årsmöte i oktober då vi hoppas kunna fylla upp styrelsen och få hit medlemmar som kan ta sig an lite olika arbetsuppgifter. För ju fler vi är desto mindre arbete på var och en.
Niklas Persson säger vidare att det är många som har jobbat och hjälpt till med allt i över tio år och känner att de vill göra något annat. Det handlar också om att när barnen blir äldre minskar motivationen hos föräldrarna.

Håkan Edström konstaterar att det behövs folk för att hålla igång backen och förutom under själva högsäsongen krävs det insatser både före och efter säsongen.
– Vi har arbetsdagar då vi exempelvis röjer sly och jobbar med underhåll. Sen behövs det folk till liftlagen, kaféverksamheten med mera, säger Håkan Edström.
– Vi har gjort en omorganisation och delat upp arbetet i olika ansvarsområden för att avlasta styrelse och övriga. Allt arbete sker helt ideellt men vi får bidrag från kommunen och sponsring från företag plus en del lokala aktörer, säger Niklas Persson.
Håkan Edström tipsar om att den som vill hjälpa till väljer ett område som känns bra. Det kan vara att hjälpa till med snöläggningen, köra pistmaskin, skidutlåning, ansvara för skidlift, verkstad, kafé med mera.
– Vi är med och lär upp nya volontärer och det här är roliga uppdrag, säger han.
– På vår Facebooksida har vi lagt upp ett dokument med olika arbetsuppgifter där man kan kryssa i vad man kan tänka sig att hjälpa till med, säger Niklas Persson.
Både Niklas och Håkan konstaterar att skidintresset växer och med den växer också anläggningen.
– Jag har en dotter som älskar att åka snowboard och vi har en fin snowboardpark, säger Niklas Persson.
– Vi har utvecklat mycket i Fornbyklint de senaste åren och vi har bland annat byggt kafé och skidutlåning. Anläggningen är populär och i vintras sålde vi hundra årskort trots pandemin och vi får även hit folk från andra orter, säger Håkan Edström och tillägger:
– Bobåkning var populärt i vintras så det försöker vi med i år också. Sen har vi ett längdspår men det är med natursnö.

Nu hoppas föreningen på fler som vill engagera sig och säkra framtiden för Fornby Klints slalombacke. Vid det extra årsmötet i början av oktober ska tre vakanta platser fyllas och dit hör bland annat ordförandeposten.
– Vi har mycket på gång och hoppas på bra uppslutning, säger Niklas Persson.

Facebook

ANNONS

ANNONS