ANNONS

Guidestationerna lotsar besökaren genom gruvhistorien i Kärrgruvan.
Foto: Pär Sönnert

Den digitala vandringen fortsätter i Norberg

NORBERG I somras öppnade en digital guidning i Kärrgruvan där besökare kan ta del av gruvmiljöer och historia digitalt. Det blev också startskottet för fler digitala guidningar på andra områden.

– Det här invigdes i juli och pågår året om och dygnet runt. Vi kommer också att utöka guidningarna på flera platser, säger Tobias Back, förenings- och näringslivsutvecklare i Norbergs kommun.
Vid gruvmuseumet finns det fyra platser att skanna av där historieberättelsen börjar. Guidningen fortsätter sedan via Svinryggen och Kärrgruvans tågstation för att sedan knyta ihop säcken vid Polhemshjulet.

Bakom guidningen och berättandet står Niklas Ulfvebrand, tidigare medarbetare i Norbergs kommun samt historiker och bergslagskännare. För att ta del av historierna skannar besökare av en digital QR-kod med sin smarta telefon.
– Totalt finns sju platser att besöka och ta del av, och antingen väljer man delar av guidningen eller så tar man hela, säger Tobias Back.

Hur har intresset sett ut?
– Uppskattningsvis har det genomförts mellan 85 och 100 helhetsguidningar, säger Tobias Back.
Digital guidning är en fortsatt satsning på besöksnäringen och Visit Norberg. Förra året lanserades en egen app med Visit Norberg där man bland annat kan höra Frida Hansdotter berättar om sin resa från Klackberg till OS via en QR-kod på torget. Från och med i somras finns alltså fler berättelser att ta del av.

På frågan vilka fler områden som kan bli aktuella för digitala guidningar svarar Tobias Back:
– Klackberg är ju ett spännande gruvområde som vi hoppas få med, liksom Nya Lapphyttan. Vi kan också lyfta upp enskilda besöksmål av värde.

Facebook

ANNONS

ANNONS