ANNONS

Fullmäktigeordförandena Maria Strömkvist i Ludvika (bilden) och Carin Runeson i Smedjebacken är överens om att demokratin inte ska tas för given.
Foto: Andreas Falk

“Demokratin ska inte tas för självklar”

LUDVIKA/SMEDJEBACKEN. Att det är hundra år sedan vi fick rösta på lika villkor i Sverige har firats med olika ceremonier under veckan. – Det är viktigt att påminna oss om att demokratin inte ska tas för självklar, säger Maria Strömkvist, ordförande i kommunfullmäktige i Ludvika.

Maria Strömkvist skrev på måndagen under en demokratideklaration som ska skickas in till regeringskansliet. Den innehåller bland annat några åtaganden:
– Att Ludvika ska ingå i ett tillväxtprojekt tillsammans med Region Dalarna, Tillväxtverket och Trafikverket med syfte att ge unga större delaktighet i regionala, mellankommunala och kommunala beslut och projekt.
– Att Ludvikas fullmäktigemöten från och med i höst ska gå att följa via webbsändningar.
– Att kommunen tillsammans med ungdomar ska bygga upp en ungsida, där alla ska kunna får information om kommunen och vad som händer.
Maria Strömkvist anser att det finns mycket som kan och bör göras för att värna demokratin och att det är särskilt nödvändigt att få med unga.
– Det är viktigt att få engagerade ungdomar eftersom varje generation själv måste upprätthålla och utveckla demokratin, säger hon.

I Smedjebacken var det Carin Runeson, även hon ordförande i kommunfullmäktige, som fick skriva under demokratideklarationen.
– Man måste försvara demokratin varenda dag. Det som har tagit flera hundra år att bygga upp kan ta väldigt kort tid att riva ner, säger hon.
Något av det konkreta som Smedjebacken förbinder sig till är:
– Att utbilda personal i diskriminering och kränkande särbehandling.
– Att utföra medborgardialoger, öppna upp medborgarservice i Söderbärke och erbjuda vägledning på annat språk.
– Att skapa nya möjligheter för kommunens medborgare att lämna in förslag via en e-tjänst som ett komplement till medborgarförslag.
– Det är viktigt att vi är öppna, informerar på ett klokt sätt och ger alla människa lika möjlighet att delta i samhällsbygget, säger Runeson.

Facebook

ANNONS

ANNONS