ANNONS

Åsa Ahlbäck och Sara Klitsch satsar nu på ett koncept de kallar Move’n release. “Det blir en heldag från rörelse till stillhet och vi kommer att ha roligt tillsammans”, säger Åsa.
Foto: Karin Diffner

De vill motverka stressen i vardagen

LUDVIKA-SMEDJEBACKEN. Tre kvinnor med hälsan i fokus har gått samman och skapat ett koncept för att minska stressen. – Man märker att pandemin och att jobba hemifrån har tärt på människor under det här året, säger Åsa Ahlbäck.

Vi träffas i Smedjebacken på 1862, Maria Keohanes gamla bondgård från samma årtal som hon håller på att rusta och bland annat driver byggnadsvårdsbutik, café och håller utställningar i.
– De säger att man blir lugn där djur har vistats och det tycker jag stämmer, säger hon.


Åsa Ahlbäck och Sara Klitsch från Ludvika har varsitt företag i hälsobranschen där de bland annat jobbar med stresshantering och olika former av behandlingar. I höstas började de prata om att göra något evenemang tillsammans.
– Det finns ett stort behov av återhämtning, att landa i sig själv och att få göra något roligt tillsammans, säger Sara.
På en kurs hade Sara träffat Maria och fick med henne och hennes gård i projektet.
– Det är en fantastisk plats och är så stort här att man kan göra något här tillsammans på ett coronasäkert sätt, säger Sara.
Så nu kommer de tre kvinnorna tillsammans att hålla ett event som de kallar Move’n release.
– Det handlar om att gå från rörelse till stillhet. Är man stressad så är det inte så lätt att bara sätta sig ner och slappna av, säger Åsa.

Därför tar de nu emot två grupper om sex personer för en heldag som ska hjälpa deltagarna att gå ner i tempo och få tips om hur man kan stressa mindre i vardagen. Det handlar bland annat om övningar som soma move, mindful yoga och postoral träning.
– Då får man prova på att hitta tillbaka till sin naturliga hållning, förklarar Åsa.
Övningarna varvas med långa pauser och vegetarisk mat som Maria ska laga.
– Maten ska förhöja upplevelsen och spegla de övningar som deltagarna gör, säger hon.
–Vi tror att det här är ett jättebra koncept för att få återhämtning. Vi hoppas att det växer och vi kan göra det igen, fortsätter Sara.
Men räcker en dag för att få återhämtning?
– Nej, men det här kan bli en skön landning inför semester, säger Sara.
– Dessutom får de en hel del verktyg att ta med sig hem i vardagen, fyller Åsa i.
Move’n release arrangeras den 19 och 20 juni.

Fakta: Maria Keohane
Ålder: 50 år.
Bor: I Smedjebacken.
Familj: Maken Ola, hundar, hästar och höns.
Bästa antistresstips: Drick ett glas ljummet (kroppstempererat) vatten med citron i under tre minuter varje morgon. Fundera under tiden på vad du vill att den här dagen ska innehålla och inte innehålla.

Fakta: Åsa Ahlbäck
Ålder: 44.
Bor: I Ludvika.
Familj: Sonen Eddie, 17, och särbon Roger.
Bästa antistresstips: Håll magen mjuk och ta minst tre djupa andetag. Det kan man göra lite då och då, själv brukar jag göra det på väg hem till Sörvik när bommarna gått ner.

Fakta: Sara Klitsch
Ålder: 44 år.
Bor: I Ludvika.
Familj: Maken Urban och barnen Linus, 19 och Kajsa, 16.
Bästa antistresstips: Stå på golvet eller marken med eller utan skor och notera kontakten med underlaget. Flytta sedan tyngdpunkten långsamt mellan fötterna. Andas in när du har tyngden på den ena foten och ut på den andra.

 

Facebook

ANNONS

ANNONS