ANNONS

24 lägenheter fördelat på sex hus, plus bastubyggnad vid sjön, ska locka fler än ABBA till Rämsbyns fritidsby, hoppas nya delägarna. Från vänster Tom, Sussi och Anders Sakofall.
Foto: Veronica Rigtorp

De tror på byns dragningskraft

RÄMSHYTTAN. Här har ABBA bott. Jo det är sant. En hel vecka. Nu rustas Rämsbyns turistby för nya äventyr och med nya delägare i båten.

Hösten 2018 gick Anders och Sussi Sakofall in som investerare och delägare i Rämsbyns fritidsby.
– Vi ser det som en investering för framtiden. Med så fin miljö ser vi potentialen för att få andra att upptäcka alla dess fördelar, säger Sussi Sakofall.
Anders son, Tom Sakofall köpte anläggningen 2014, på hösten samma år brann gamla turistgården ner.
– Då var det kaos här, säger Tom med ett ansiktsuttrycks om säger allt.

Snabbt som illern byggdes en länga med kök, matsal, kontor och sällskaps ytor upp vid den gamla fotbollsplanen, för de syriska flyktingar som flyttade in på anläggningen.
Rämsbyns turistby har haft flyktingboende två gånger tidigare. 1982-83 var det Chilenare som kom till Sverige och 1986-94 folk från Chile, Iran och Irak.
Tom Sakofall som är uppvuxen i Rämshyttan, minns berättelserna från barndomen när de vuxna berättade om livet på anläggningen.
– När Rämsbyns turistanläggning blev till salu, slog jag till direkt, fast vi då bodde i Stockholm, jag ville så gärna få liv i den igen, säger Tom Sakofall.

Hans mamma Anette Nyberg, pappa Anders Sakofall och både mostrar, mormor och morfar med flera har jobbat på Rämsbyns turistgård som den hette förr i tiden.
– Innan jag föddes, säger Tom och skrattar.
Pappa Anders var till och med och byggde de fristående flerfamiljshusen.
Nu är cirkeln sluten, då Anders nu är med och renoverar samma hus, men den här gången tillsammans med sin son.

Ägarna vill göra satsningen på fritidsbyn långsiktigt och har stora planer för området, men tar en sak i taget.
Vilket i det här gänget inte är samma sak som långsamt, snarare tvärtom.
Det första huset är nu helt färdig renoverat, och beläggningen är mer än 50 procent.
– Vi har dubblat intäkterna mot vad vi budgeterat för. Det har verkligen gått över förväntan, mycket tack vare Romme Alpin, säger Anders Sakofall.
– Och mycket tack vare de bokningssidor som vi använder, förtydligar Tom Sakofall.

I framtidsplanerna ligger bland annat avstyckning av sex tomter, vilket redan är igång, för försäljning eller eget fritidshusbyggande med framtida uthyrning.
Renovering av resterande hus, uppställningsplats för husvagnar, samarbete med andra aktörer som outdoor-event med kanoter till exempel, eller vandring på nyrenoverade leden, eller kanske kurs för nybörjare i den lilla egna slalombacken.
– Här finns också fina möjligheter till Landsbyggdsutveckling i strandnära lägen, LIS, säger Anders Sakofall och sveper med handen mot strandlinjen.
– Så ska jag och Anette driva pizzeria, skämtar Sussi.
Eller är även detta en seriös plan?
Man vet inte säkert för här är det högt i tak och inget är omöjligt.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 16 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS