ANNONS

Nya ägare till Grengehuset är Emelie Arnesson och Morgan Johansson med barnen Jill och Lizia. De kommer att döpa om huset till Villa Sjöhästen.
Foto: Karin Diffner

De tar över Grengehuset – och byter namn

GRANGÄRDE. När Emelie Arnesson och Morgan Johansson nu tar över Grengehuset kommer vandrarhemsdelen att vara kvar. – Det känns fantastiskt och helt rätt för oss, säger Emelie.

I 14 år har en samling eldsjälar drivit Grengehuset vid Grangärde torg. Tidigare i år bestämde de sig för att – med ålderns rätt – lämna huset vidare. Den tilltänkta köparen backade dock nyligen ur av personliga skäl.
Men innan huset hann sättas ut till försäljning igen fick Emelie Arnesson och sambon Morgan Johansson nys om det. I början av september slog de till och från den 1 oktober går köpet igenom.
– Vi köpte också Pärlby gård samma datum för åtta år sedan, så det blir ett symboliskt viktigt datum, säger Emelie.
Paret lämnade Borlänge 2013 för att driva hästcenter i Grangärde, något som de gjort sedan dess i kombination med andra jobb och barnafödande.
– Vi har mycket verksamhet på hästgården som kurser och stora event som det behövs boende för. Ibland kan det stå och falla just med boendet, säger Morgan.

Paret har tidigare samarbetat med Grengehuset om sängplatser, men i och med köpet så får de själva direkt kontroll över rummen.
– Vi hade planerat att bygga mer hemma, men man vet ju vilken tid det tar, så det här passar oss perfekt, säger Morgan.
– Jag tror det här kan leda till att vår hästgård hemma också blommar mer, fortsätter Emelie.

Paret kommer att döpa om huset till Villa Sjöhästen, men det är inte bara tänkt att hästfolk ska hyra rum eller samlingslokal där. En målgrupp de hoppas kunna locka är fiskare och funderar på att skaffa en fiskebåt att hyra ut.
– Fiskevattnen här är så bra och det finns så många fina sjöar, säger Morgan.
Uthyrning av rummen kommer att rulla på redan från början, men så småningom har familjen också planer på att hyra ut nedervåningen till olika typ av verksamhet.
Någon storslagen invigning av Villa Sjöhästen hinns inte med – inte nu i alla fall.
– Vi får se om vi kan göra något och visa upp oss lite mer inför julhelgerna, säger Emelie.

Förra veckan fick familjen ta emot nycklarna av Marianne Gottfridsdotter Nåhem, ordförande i Grengebygdens ekonomiska förening.
Även om Marianne kallar Grengehuset sitt lilla skötebarn så lämnar hon över vårdnaden utan sorg i hjärtat.
– Jag och hela styrelsen är otroligt nöjda med det här arrangemanget. Vi ser med spänd förväntan fram emot vad en ung familj kan hitta på, säger hon.
– Du blir inte arg om vi har disco då? skojar Morgan.
– Nej, då kommer vi över och är med, säger Marianne med ett stort leende.

Fakta/ Grengehuset
Grengebygdens ekonomiska förening bildades 2007.
Grengehuset köptes in för 585 000 kronor med hjälp av pengar från 95 andelsägare samt banklån.
Föreningen har haft en husfru och en vaktmästare anställda på halvtid. Resten har till största delen skötts ideellt.
Styrelsen har bestått av Marianne Gottfridsdotter Nåhem, Tia Permats, Anne Unge, Agneta Eriksson, Anders Hedberg, Bengt Andersson och Elisabeth Hall-Lundgren.
Andelsägarna kommer att få tillbaka sina andelar och dela på överskottet från försäljningen när allt pappersarbete är klart.

Facebook

ANNONS

ANNONS