ANNONS

Magnus och Renée ställer ut på Gröna Anna innan de lämnar Borlänge för nya äventyr. “Vi är nyfikna på allt som är vackert, berörande och roligt”, säger Magnus. På den här väggen syns en del av Renées verk.
Foto: Karin Diffner

De ställer ut för sista gången – i Borlänge

BORLÄNGE. Han har målat i över 40 år, hon i fyra. För kanske sista gången i Borlänge ställer de nu ut tillsammans. – Vi har varsitt uttrycksmedel och kompletterar varandra, säger Magnus Svensson.

Både Magnus och hans sambo Renée Rosengren är från Stockholm men har bott i Borlänge de senaste åren. Magnus började måla redan i slutet av 1970-talet när han jobbade på Beckomberga mentalsjukhus.
– Jag ville gestalta patienterna, säger Magnus som sedan dess ägnat fritiden åt måleri.
Renée å sin sida hade aldrig ritat annat än streckgubbar med sina barn när hon för några år sedan blev intresserad. Hon gick då en kurs för vuxna med förvärvad hjärnskada på Fornby folkhögskola.
– En gång varannan vecka fick vi prova på att måla och jag tyckte det var så bra, så läkande, berättar Renée.
Efter avslutad kurs fortsatte hon med den treåriga konstutbildningen på Fornby och har nu Magnus deltagit i olika utställningar i Dalarna.
– Nu ville vi ställa ut här på Gröna Anna eftersom miljön passar så bra till vår konst. Det gifter sig verkligen, säger Renée.

Som konstnärer har de helt olika stil. Renée målar mest abstrakta motiv i akryl men med inslag av allt ifrån sand till bladguld.
– Jag har ingen plan utan jag sätter färg på duken och så kör jag. Det måste vara lustfyllt, säger hon.
Magnus målar mer figurativt, det vill säga att betraktaren ser vad motivet föreställer. Han använder också akryl men även oljepastell och skapar ofta tredimensionellt på glas.
– Jag samlar hela tiden inspiration i en bildbank i huvudet, berättar han.
Utställningen pågår till den 31 augusti och sedan tar paret sina eventuellt överblivna tavlor och resten av bohaget med sig och flyttar till Sollefteå.
– Vi är färdiga med Dalarna nu, konstaterar Magnus.
Varför just Sollefteå?
– Vi trivs däruppe och så bor två av Renées barn och deras barn där.

Fakta/Magnus och Renée
Ålder: 66 respektive 58 år.
Bor: I Borlänge men flyttar snart till Sollefteå.
Familj: Renée har sju barn och 13 barnbarn, Magnus har två barn och tre barnbarn.
Yrken: Pensionärer.
Intressen: Att resa med veteranhusbilen Holger och uppleva nya saker. “Vi är nyfikna på allt som är vackert, roligt och berör.”

Facebook

ANNONS

ANNONS