Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Simon Weilguni och Henrik Åkesson driver mikrobryggeriet Smakladan bakom just en lada i Gussarvshyttan, Stora Skedvi.
För närvarande har Smakladan tre öl i Systembolagets sortiment samt en folköl som går att köpa i vissa livsmedelsbutiker. “Vi fick in vår första öl på bolaget i höstas och hoppas på att få in vår fjärde sort där till hösten”, säger Simon Weilguni (till vänster) som driver Smakladan hemma på sin gård i Gussarvshyttan tillsammans med vännen Henrik Åkesson.
Foto: Pär Sönnert

De hyllar hembygden med öl döpt efter lokal folktro

GUSSARVSHYTTAN. Vännerna Simon Weilguni och Henrik Åkesson driver mikrobryggeriet Smakladan bakom just en lada i Gussarvshyttan, Stora Skedvi. De olika ölsorterna som duon brygger har döpts efter olika figurer eller fenomen från den lokala folktron. – Det finns mycket att hämta där. Det blir som en hyllning till vår hembygd, säger Henrik Åkesson.

Lokalt i:s utsände möter upp duon utanför ladan i fråga, intill en liten gammal väg som fortsätter förbi hästhagarna.
– Detta är faktiskt den gamla vägen som man åkte för att komma till Falun förr. Men numera kör man mest fast om man försöker åka hela vägen, säger Henrik Åkesson och Simon Weilguni.
Ladan ja, den är belägen på Simons frus familjegård och delar av ladan som ansluter till duons mikrobryggeri har anor från tidigt 1700-tal.
– Detta var en gammal fabrikslokal tidigare men det fanns varken vatten eller avlopp så vi fick börja med att totalrenovera hela lokalen och dra in vatten och så. Hela lokalen var full med gamla grejer så det var ett enormt jobb bara att städa ut allt, berättar Henrik Åkesson.

Duon känner varandra sedan grundskoletiden och i vuxen ålder började de båda att brygga öl i liten skala, var för sig.
– Simon var tidigt ute och sedan hakade jag på. Vi sade att vi borde göra något tillsammans. Båda två är intresserade av dryckeskonst och själva hantverket i att brygga öl, säger Henrik Åkesson.
Från början kunde de brygga 150 liter åt gången, fördelat på tre bryggverk på 50 liter vardera.
– Alla tre pep och lät samtidigt och så behövdes det fyllas på med humle i koken. Det påminde mycket om att ha småbarn, säger Simon.
– …och du som är så ljudkänslig, inflikar Henrik.

Simon Weilguni och Henrik Åkesson driver mikrobryggeriet Smakladan bakom just en lada i Gussarvshyttan, Stora Skedvi.
Vännerna Henrik Åkesson och Simon Weilguni driver mikrobryggeriet Smakladan bakom just en lada i Gussarvshyttan, Stora Skedvi. De olika ölsorterna som duon brygger har döpts efter olika figurer eller fenomen från den lokala folktron. Foto: Pär Sönnert

De har insett att det kräver mycket tid och energi för att börja få in en slant på produktionen.
– Det finns ingen ekonomi i detta alls i början, man bjuder mest på en massa tid. säger Henrik.
– Och det är allmänt känt i branschen att ölbryggning i stort sett är ideellt arbete. Det är ju få andra branscher där det skulle vara accepterat. Men det här är så kul, så vi kör på ändå. Det är hobby som kan bära sig själv. Vi börjar kunna få lite mer ekonomi i detta så snart närmar vi oss ett break even-läge, alltså där vi går plus-minus-noll, säger Simon.

Simon Weilguni och Henrik Åkesson driver mikrobryggeriet Smakladan bakom just en lada i Gussarvshyttan, Stora Skedvi.
Den nuvarande maxkapaciteten för Smakladans bryggeri är på omkring 15 000 liter öl per år. Däremot växte Henrik Åkesson (till vänster) och Simon Weilguni ur lokalerna redan från start mer eller mindre. “Ja, vi hade behövt dubbelt så stor yta för den produktion vi har”, säger Simon Weilguni.

Var det svårt att hitta på namnet Smakladan?
– Nja, vi bollade lite namn men det här dök upp rätt tidigt. Vi håller trots allt till i en utbyggnad till en gammal lada. Och sedan vill vi inte stanna vid bara öl, om vi skulle ha hetat ”Ölladan” eller något liknande. Nu har vi möjlighet att utöka med andra saker framöver, om vi skulle vilja det, säger Henrik.

Nyligen gick de över från att tappa ölen på glasflaskor till att i stället använda burkar.
– Det var ett fruktansvärt krävande arbete att tappa ölen på flaskor för hand, säger Henrik.
– Vi fick börja vid sextiden på morgonen och hålla på precis hela dagen för att buteljera en enda tank. I bästa fall var vi klara vid tvåtiden på natten, om vi ens hann klart det dygnet, säger Simon.
En nyinköpt burktappningslina har snabbat på processen väsentligt.
– Vi investerade i en rejäl lina som klarar hela 1 850 burkar i timmen. Så nu tar det 45 minuter att tömma en tank, det är lite skillnad. Och vi kan även hjälpa andra bryggerier i trakten med samma sak, det är kul att vi mindre aktörer kan hjälpas åt, säger Simon.

Simon Weilguni och Henrik Åkesson driver mikrobryggeriet Smakladan bakom just en lada i Gussarvshyttan, Stora Skedvi.
En nyinköpt burktappningslina har snabbat på processen väsentligt för duon. “Vi investerade i en rejäl lina som klarar hela 1 850 burkar i timmen. Så nu tar det 45 minuter att tömma en tank, det är lite skillnad mot innan”, säger Simon Weilguni.

Och så var det ju det här med den lokala folktron som Smakladan döper sina ölsorter efter.
– Jag har en fascination för folktro, gärna lokal sådan, så jag föreslog för Simon att vi skulle köra ett sådant tema. Ett exempel är berättelserna om Skogsfrun, som min sambos farmor har träffat i skogen. Det är kul att höra henne berätta om det mötet, säger Henrik.
Hur stora vill ni bli?
– Vi vill hålla det på en rolig och småskalig nivå. Första målet är att vi båda ska kunna jobba halvtid med detta och behålla våra ordinarie jobb, som vi båda trivs med. Vi skulle uppskatta att ha den variationen, säger Henrik Åkesson.
– Så visst satsar vi på att tjäna lite pengar på detta. Säg att vi skulle kunna nå samma storlek som Stjernsund Brygghus. Att vi har ett par tankar på två till fyra kubik. Då är det fortfarande på en hantverksmässig nivå. Nu har vi kört detta i tre års tid, om du kommer tillbaka om ytterligare tre år och hälsar på, då har vi förhoppningsvis nått en betald sysselsättningsgrad som motsvarar en heltidstjänst, säger Simon Weilguni.

Simon Weilguni och Henrik Åkesson driver mikrobryggeriet Smakladan bakom just en lada i Gussarvshyttan, Stora Skedvi.
“Båda två är intresserade av dryckeskonst och själva hantverket i att brygga öl”, säger Henrik Åkesson som driver Smakladan med vännen Simon Weilguni.

Henrik Åkesson
Ålder: 34 år.
Bor: I Borlänge. Uppvuxen i Stora Skedvi.
Yrke: Lärare inom yrkestrafik.
Familj: Sambon Amanda, sönerna Alde, 5 år, och Love, 9 månader.
Intressen: Bryggeriet och familjen. Jag hinner inte med mer än så just nu.

Simon Weilguni och Henrik Åkesson driver mikrobryggeriet Smakladan bakom just en lada i Gussarvshyttan, Stora Skedvi.
“Det är allmänt känt i branschen att ölbryggning i stort sett är ideellt arbete. Men det här är så kul, så vi kör på ändå. Det är hobby som kan bära sig själv”, säger Simon Weilguni.

Simon Weilguni
Ålder: 35 år.
Bor: I Gussarvshyttan, Stora Skedvi.
Yrke: Elteknisk projektledare.
Familj: Frun Mela, döttrarna Ayla, 10 år och Alma, 7 år, samt sonen Franz, 2 år.
Intressen: Bryggeriet och familjen tar all fritid just nu.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!