ANNONS

Thomas och Aimée Lundgren har lämnat Avesta och tagit över både ett kafé och ett bed & breakfast på Öland. De har dock kvar lägenheten i centrala Avesta, där de ska bo under vinterhalvåret.
Foto: Pär Sönnert

De förverkligar sin dröm på Öland

AVESTA Trots oroliga tider väljer de att följa sin dröm. Thomas och Aimée Lundgren har lämnat Avesta och tagit över både ett kafé och ett bed & breakfast på Öland.

Tanken på att bryta upp och göra något helt nytt har funnits ett tag hos Thomas och Aimée Lundgren.
– Jag fyller 64 i år och Aimée blir 53. Ska jag då gå i pension och vänta i tio, elva år på att hon ska bli pensionär? Nej, vi ville prova att jobba tillsammans och gärna med något som inte var så fysiskt ansträngande, berättar Thomas Lundgren.

Han kommer från småländska Vetlanda och har haft sommarstuga på Öland i 30 år. Plötsligt dök det upp en möjlighet att ta över ett arrende för ett kafé i öländska orten Lerkaka.
När de hade bestämt sig för att ta över arrendet, men först till nästa sommar, dök plötsligt ytterligare en möjlighet upp – i form av ett bed & breakfast som blev till salu.
– Vi lade ett bud på det och fick det! Det ligger i Rälla, i en gammal skola. Verksamheten heter “Edith och Julia” och har nio rum, säger Aimée.

Hon lämnade sitt lärarjobb och Thomas sade upp sig från sin tjänst som rektor på Sjöviks folkhögskola. I slutet av mars gick flyttlasset till Öland.
– Men vi behåller lägenheten i centrala Avesta. Vi kommer att bo här på vinterhalvåret, när det är lågsäsong för turismen på Öland. Vi trivs jättebra här i Avesta och älskar skidåkning, vilket det är svårt att ägna sig åt på Öland, säger Thomas Lundgren.

Båda två flyttade till Avesta från några år sedan. Thomas kommer från Vetlanda och Aimée från Skellefteå.
– Vi fick ett jättefint bemötande av Avestaborna när vi flyttade hit. Nu blir skattekronorna kvar i Avesta, trots att vi bor på Öland under sommaren, säger Aimée Lundgren.

De ser fram emot att ha fullt upp under sommarens högsäsong och sedan kunna ladda batterierna och göra andra saker under vinterhalvåret.
– Vi tillverkar och säljer praliner under företagsnamnet “Ta en till”. Under vintern kan vi åka runt på marknader och sälja praliner, säger Thomas Lundgren.
– Vi ser fram emot att få tid och möjlighet till att upptäcka Avesta och Dalarna under lågsäsongen. Det har vi inte riktigt haft tid till tidigare, säger Aimée Lundgren.

Det är dock inte alla som skulle våga ta steget och satsa på turism i dessa tider, med coronaviruset.
– Vi känner ingen oro över det och hoppas att det värsta är över till sommaren. Sedan tror och hoppas vi att den inhemska turismen kommer att öka efter detta. Att fler svenskar vill turista i Sverige och stötta de lokala småföretagen, säger Aimée Lundgren.

– Det är många som pratar om att göra det man drömmer om, men det är få som verkligen vågar ta steget fullt ut. Vi blir våra egna chefer och styr över vår egen tid, säger Thomas Lundgren.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 15, 2020.

Facebook

ANNONS

ANNONS