Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
EXTRAMATERIAL

De fem vanligaste misstagen vid låneansökan

Att ta ett lån innebär alltid en risk då lånet kan påverka din privatekonomi negativt under en lång tid framöver. Idag är det lättare än någonsin att låna pengar vilket tyvärr medfört att allt fler råkar illa ut och drar på sig skulder de inte kan betala. För att undvika att hamna hos Kronofogden, få betalningsanmärkningar eller bara dra på dig onödigt stora kostnader bör en låneansökan föregås av noggrann research. I denna artikel beskriver vi fem misstag som du bör undvika för att låna säkert och billigt.

Du har inte koll på din ekonomiska situation

Om du inte har koll på din ekonomi är det svårt att veta hur mycket du kan låna och betala tillbaka utan allt för stor påverkan på din ekonomi. Det första du bör göra innan du lånar är därför att gå igenom dina inkomster och utgifter under minst ett par månader för att räkna ut hur mycket  du får över varje månad. Detta är utrymmet du har för att lägga på ränta och amorteringar. Blir det inga pengar över kommer du inte kunna klara återbetalningarna om du inte kan öka din inkomst eller dra ner på kostnader.

Du har inte en återbetalningsplan

Ett annat vanligt misstag som hänger ihop med det ovan är att missa att göra en plan för återbetalning av lånet. Gör du inte det är det lätt hänt att du tar ett för stort lån i förhållande till löptiden. De månatliga återbetalningarna blir då för höga i förhållande till din inkomst och du får svårt att klara dina räkningar i slutet av månaden. En onödigt lång löptid är inte heller bra då det gör att totalkostnaden för lånet blir högre.

När du analyserat din nuvarande ekonomiska situation är det därför viktigt att göra en återbetalningsplan. Utgå från din ekonomiska situation ovan och lägg in i en månatlig budget. Se över dina utgifter för att se om det är något som du kan minska på. Lägg också in utgifter som uppstår mer sällan – som nya vinterkläder eller en semesterresa, och eventuella extra inkomster. Inkomsterna minus utgifterna är det maximala du kan lägga på att betala lånet och du måste anpassa lånesumman och löptiden efter detta. På många lånesajter finns en räknare där du kan se hur stor månadsbetalning det blir för olika summor och löptider. Använd en sådan för att hitta en betalning som ligger så nära ditt budgeterade belopp som möjligt.

Du jämför inte olika låneerbjudanden

När du väl kommit fram till hur mycket du kan låna och vilken löptid du behöver är nästa steg att hitta en bra långivare. Detta är inte det lättaste då marknaden för olika privatlån närmast kan liknas vid en djungel. Här gör många misstaget att ta första bästa lån. För att få den lägsta räntan och de bästa villkoren bör du i stället jämföra så många aktörer som möjligt. Det bästa är att göra det via en så kallad låneförmedlare som du till exempel kan hitta via Kreditum. Där kan du med en enda ansökan få erbjudanden från upp till cirka 40 långivare och det blir enkelt att jämföra räntor och andra kostnader.

Du ansöker hos flera olika långivare samtidigt

Att inte använda en låneförmedlare och i stället ansöka om flera olika lån är också ett vanligt misstag. Förutom att detta är tidskrävande är det också dåligt för din kreditvärdighet. Varje gång du ansöker om ett lån tas nämligen en kreditupplysning, och många kreditupplysningar inom ett kort tidsintervall anses negativt för kreditvärdigheten. När du ansöker via en låneförmedlare tas bara en kreditupplysning från vilken information om dig skickas till de banker och kreditinstitut som låneförmedlaren samarbetar med.

Du missar extra avgifter och kostnader

Ett annat misstag som är lätt att göra är att missa dolda avgifter. Dels i samband med jämförandet av lån på en jämförelsesajt, men också när du väl valt en långivare och fått ett avtal.  Detta misstag är lätt att undvika. När du jämför lån måste du titta på den effektiva räntan – ett mått som utrycker ränta plus alla avgifter som en årlig procentsats av lånesumman. På så sätt kan du jämföra lån med och utan avgifter för att se vad som egentligen är billigast.

När du fått ett lån beviljat och har avtalet framför dig på skärmen är det lätt att bli ivrig och skriva på utan att läsa all text. Detta är dumt. Förutom information om kostnader innehåller avtalet mycket viktig information om vad som gäller om du ångrar dig och vill betala av lånet tidigare, eller om du tvärtom måste förlänga löptiden för att kunna klara betalningen.

Sammanfattning

När du lånar pengar finns flera vanliga misstag du kan göra och som kan innebära att du får betalningsproblem, blir överskuldsatt eller bara betalar onödigt mycket. För att låna så säkert och billigt som möjligt bör du följa dessa steg:

  1. Gå igenom din ekonomiska situation och gör en återbetalningsplan där det framgår hur mycket du max kan betala varje månad. Anpassa lånesumma och löptid efter detta.
  2. Jämför lån via en jämförelsesajt där du med endast en ansökan och kreditupplysning kan få erbjudanden från många olika långivare. Titta på den effektiva räntan när du jämför.
  3. Läs igenom låneavtalet noggrant innan du skriver på.

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!