Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
De tre sydafrikanska dansarna som gästar Folkets hus i Säter under vecka 37. Från vänster: Yolanda Joja, Thobeka Maphumulo och Malondy Msomi. Den 13 september hålls en workshop på Folkets hus, där allmänheten får prova på danserna och ställa frågor till de medverkande. och dagen efter hålls en visning där dansarna visar upp en del av sin föreställning.
Foto: Pressbild

Dansare från Sydafrika har residens på Folkan: “Dansintresset växer”

SÄTER. Sydafrikanskt groove utlovas på Folkets hus i Säter under vecka 37. Allmänheten kan lösa biljett till en visning där dansarna visar upp delar av sin föreställning. “De kommer även att samtala med publiken, som kommer nära dansen på ett personligt sätt”, säger Sofia Ylinen, kultursekreterare i Säters kommun.

Sedan en tid tillbaka satsar Säters kommun lite extra på dans. Tack vare detta fick kommunen frågan om att vara plats för ett av de få dansresidens som hålls i Sverige med tre sydafrikanska dansare, under ledning av koreografen och dansaren Mari Raudsepp.
– Dalateatern är med på ett hörn i detta och vi blev tillfrågade eftersom vi har en uttalad satsning på dans, säger Sofia Ylinen.

Therese Nylén, kultursamordnare, och Sofia Ylinen, kultursekreterare, ser fram emot dansresidenset som hålls på Folkets hus i Säter under vecka 37, med en workshop den 13 september och en visning för publik dagen efter. Foto: Pär Sönnert

Ett residens kan i dessa sammanhang jämföras med ett slags läger.
– Man kan säga att det är en arbetsgrupp som åker till en plats och tränar och jobbar där, med all ljud- och ljusutrustning som finns på platsen, förklarar Sofia Ylinen.

Mari Raudsepp lärde känna de tre dansarna i sydafrikanska Durban.
– Tillsammans utforskar de streetdance-stilarna house och groove, tillsammans med dansstilen gqom som är en subkultur och som härstammar från just Durban. Deras första residens hölls i Durban och nu har de kommit till Sverige där de kör ett residens i Stockholm och i Orsa innan de kommer hit, säger Sofia Ylinen.

Dansaren och koreografen Mari Raudsepp leder residenset som hålls i bland annat Säter. Foto: Pressbild

Den 13 september hålls en workshop på Folkets hus, där allmänheten får prova på danserna och ställa frågor till de medverkande.
– Och den 14 september hålls en visning där de visar upp en del av sin föreställning. Även då kan publiken träffa dansarna och ställa frågor till dem. Vi tar en symbolisk summa i entré. Visserligen får man inte se en hel föreställning men i gengäld så kanske det kan ge mer eftersom man får samtala med de medverkande och se hur de repeterar, vilket många är intresserade av att se hur det går till, säger Sofia Ylinen.
– Det är mer tydligt kring repetitioner inom teatern, dans är mer abstrakt, säger Therese Nylén, kultursamordnare i Säters kommun.

Hur stort är intresset för dans i Säter?
– Intresset växer för varje gång, vi har haft flera dansföreställningar som blivit utsålda och där vi fått ställa in extrastolar, bland annat när vi hade fransk streetdance här. Det är jätteroligt med ett så stort intresse, säger Therese Nylén.
– Och senast var det en föreställning med japansk dans, som också blev slutsåld, påpekar Sofia Ylinen.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,384947"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!