ANNONS

Rörande screening för livmoderhalscancer är Dalarna i topp för de som kommer till kontrollerna, visar en ny rapport från Cancerfonden.
Foto: Dreamstime

Dalkullor bäst i Sverige på cancerkoll

FALUN/DALARNA. Statistik från Cancerfonden visar nu att Dalarna hittas i topp gällande cancerscreening. – Väldigt glädjande, men vi kommer inte att vara nöjda förrän vi når hundra procent, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Sofia Jarl (C).

Att Dalarnas kvinnor har en tätposition i att genomgå cancerkontroll konstateras alltså av Cancerfonden.
Fondens nya rapport visar hur många som går på screening för bröst- respektive livmoderhalscancer.

Vidare förklaras också stora skillnader i sammanhanget åskådliggöras beroende på bostadsort.
Antal kvinnor som faktiskt kommer till undersökningarna skiljer sig således åt mellan regioner, kommuner och stadsdelar. Här upplyser rapporten i fråga att personer med lägre utbildning och lägre lön oftare än andra inte hörsammar kallelsen till undersökning.

Vad gäller screening för livmoderhalscancer är Dalarna i topp för de som kommer till kontrollerna.
Sofia Jarl kommenterar:
– Det är väldigt glädjande att denna fråga som vi i Dalasamverkan prioriterat högt genom åren gett resultat.
– Visst är det roligt att vi ligger i framkant i Dalarna, men vi kommer inte att vara nöjda förrän vi når hundra procent. Och ett led i detta är vårt beslut om att införa möjlighet även till självscreening, utvecklar Sofia i en kungörelse från Region Dalarna.

Varje år kallas i Sverige cirka en miljon kvinnor till kontroll för att öka chansen att tidigt upptäcka eventuell cancer.

Facebook

ANNONS

ANNONS