Ica:s årliga grillrapport kartlägger svenskarnas grillvanor inför stundande sommarsäsong.
Då många av hälsoskäl och omtanke nu väljer att i högre grad hänga hemma kommer sannolikt också grillarna bolma frekvent, spår livsmedelskedjan.
Mot en fond av aktuell Sifo-undersökning presenteras välmarinerade fakta i ämnet grill och Dalarna i symbios.
Lokalproducerat visar sig vara viktigt i Dalarna när det ska väljas råvaror till grillen. Siffror gör gällande att 19 procent uppger det som den allra viktigaste faktorn. Dalfolket väljer enligt statistiken även i högre grad än många andra svenskar lokalproducerad mat i grillsammanhang, och i synnerhet när det handlar om kött.
Som främsta anledning hittas att man gärna vill stötta sina lokala lantbrukare.
Att man i Dalarna väljer lokalproducerad mat med klimatet i åtanke beskrivs i rapporten som mindre vanligt.
I topp över de förmodat välkryddade kreationer som landar på grillen återfinns för Dalarnas eldkockar allra helst fläskkött, följt av nötkött samt grönsaker.
– Vi ser att efterfrågan på lokalt fortsätter att öka, inte minst under grillsäsongen, kommenterar Gisela Pinto, ansvarig för lokala leverantörer på Ica.
– Dalarna ligger i täten av den här utvecklingen, och vi hoppas att fler regioner följer efter.