ANNONS

I Dalarna har råvarornas härkomst stor betydelse när man väljer grillmat, visar Ica:s årliga grillrapport. Lokalproducerat är viktigt och främsta anledning är att man gärna stöttar sina lokala lantbrukare.
Foto: Sonny Jonasson

Dalfolket älskar lokalt i lågornas sken

Dalarna gillar att grilla. Då det kan bli en hemmasommar tippas extra många vilja lägga på ett kol. På gallret hamnar allra helst lokalproducerad mat.

Ica:s årliga grillrapport kartlägger svenskarnas grillvanor inför stundande sommarsäsong.
Då många av hälsoskäl och omtanke nu väljer att i högre grad hänga hemma kommer sannolikt också grillarna bolma frekvent, spår livsmedelskedjan.
Mot en fond av aktuell Sifo-undersökning presenteras välmarinerade fakta i ämnet grill och Dalarna i symbios.

Lokalproducerat visar sig vara viktigt i Dalarna när det ska väljas råvaror till grillen. Siffror gör gällande att 19 procent uppger det som den allra viktigaste faktorn. Dalfolket väljer enligt statistiken även i högre grad än många andra svenskar lokalproducerad mat i grillsammanhang, och i synnerhet när det handlar om kött.
Som främsta anledning hittas att man gärna vill stötta sina lokala lantbrukare.
Att man i Dalarna väljer lokalproducerad mat med klimatet i åtanke beskrivs i rapporten som mindre vanligt.

I topp över de förmodat välkryddade kreationer som landar på grillen återfinns för Dalarnas eldkockar allra helst fläskkött, följt av nötkött samt grönsaker.
– Vi ser att efterfrågan på lokalt fortsätter att öka, inte minst under grillsäsongen, kommenterar Gisela Pinto, ansvarig för lokala leverantörer på Ica.
– Dalarna ligger i täten av den här utvecklingen, och vi hoppas att fler regioner följer efter.

Facebook

ANNONS

ANNONS