ANNONS

Den 22 maj firas Blåsmusikens dag över hela Sverige. I samband med detta framför Dalasinfoniettan, under ledning av Jerker Johansson, en dynamisk konsert i fråga om både tidsepoker och stilattribut.
Foto: Dreamstime

Dalasinfoniettan tar ton för “Blåsmusikens dag”

FALUN/DALARNA. Den 22 maj markerar “Blåsmusikens dag” över hela Sverige. I samband med detta framför Dalasinfoniettan en konsert med musik från olika tider och i olika stilar. Konserten sänds digitalt genom Musik i Dalarnas hemsida.

Den 22 maj firas Blåsmusikens dag över hela Sverige. I samband med detta framför Dalasinfoniettan, under ledning av Jerker Johansson, en konsert med musik från olika tider och i olika stilar.

I en kommuniké liknar Musik i Dalarna det hela vid en slingrande resa genom växlande världar.
Konserten sänds lördag klockan 15, digitalt via Musik i Dalarnas webb, och innehåller kompositioner i fyra nyanser tillika av fyra kompositörer.

Dessa är Gustav Holst, Andrea Tarrodi, André Caplet och Wilhelm Ramsøe.
Konserten inleds med Holsts “Second Suite”, en nationalromantisk resa genom engelska landsbygden.
I kontrast till naturens mönster spelas sedan den svenska talangen Andrea Tarrodis modernistiska verk “Serenade in seven colours”.
I konsertens tredje episod framförs André Caplets “Suite Persane”, som med lätta steg och svepande kraft för upplevelsen till att vara mitt i en dans.

Sist ut i konserten är en symfoni av Ramsøe, omskriven av dirigent Jerker Johansson för att passa den större orkestern i stället för en mindre kvartett.

Blåsmusikens dag sätter musikyttringen i fokus, och syftar även till att skapa fler duktiga utövare i genren. Tillväxten i Sverige beskrivs som långtifrån så stor som önskvärd. ”Blåsmusikens dag” är häri ett initiativ för att främja, ena, bevara och synliggöra ett rikare blåsmusikliv i Sverige, meddelar Musik i Dalarna.

Blåsmusikens dag är initierat av nätverket för professionell blåsmusik i Sverige som består av Sveriges professionella blåsorkestrar och storband, Försvarsmaktens musikkårer samt Kungliga Musikaliska Akademien. Bakom står även Sveriges Länsmusikorganisationer, Kulturskolorna, Riksförbundet Unga Musikanter, Sveriges Orkesterförbund, Hemvärnskårerna, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Ingesunds musikhögskola, Frälsningsarméns musikutskott, EFS och Svenska Missionskyrkans Musikkårer.

 

Medverkande
▪ Jerker Johansson, dirigent
▪ Dalasinfoniettan

Repertoar
▪ Gustav Holst (1874 – 1934) – “Second Suite in F, op. 28:2”
I. Marsch
II. Song without words
III. Song of the Blacksmith
IV. Fantasia on the “Dargason”

▪ Andrea Tarrodi (1981): “Serenade in Seven Colours”

▪ André Caplet (1878-1925): “Suite Persane”
I.Sharki
II. Nihawend
III. Iskia Samaisi

▪ Wilhelm Ramsøe (1837-1895): “Symfoni i Bb för blåsare op. 38.” (Arr. Jerker Johansson). Originaltitel “Brass Quartet No. 5”
I. Allegro moderato
II. Andante quasi Allegretto
III. “Scherzo” Allegro spirituoso
IV. “Finale” Allegretto vivace

Facebook

ANNONS

ANNONS