ANNONS

I ett gemensamt ställningstagande meddelar besöksnäring, Region Dalarna och fjällkommuner att Dalafjällen välkomnar jul- och nyårsfirare. Men man understryker vikten av försiktighet.
Foto: Dreamstime

Dalafjällen jullovsöppna i anpassad form

DALARNA Vintervidder och fjällsäsong nalkas. Besöksnäringen och länets kommuner av fjällkaraktär har därav enats i ett gemensamt ställningstagande.

I fokus hittas tryggande åtgärder och uppmaningar om tänk och beteende.
Allt i syfte att begränsa smittspridningen.
– Efter en konstruktiv process tillsammans med besöksnäringen i Dalafjällen och berörda kommuner har vi skapat en samsyn inför vintersäsongen. Varje organisation tar sitt ansvar för att minska smittspridningen och därför kan vi hälsa besökarna välkomna till Dalarna under jul och nyår, säger regiondirektör Anders Friberg.

Besöksnäringen och kommunerna i Dalafjällen har alltså tillsammans med Region Dalarna gjort gemensam sak i ett uttalande inför stundande vintersäsong.
Representanter för destinationsbolagen i Sälenfjällen respektive Idre, Malung-Sälens kommun, Älvdalens kommun och Region Dalarna har samtliga tagit del i utformningen av den hållning som nu presenteras.
– Efter en konstruktiv process tillsammans med besöksnäringen i Dalafjällen och berörda kommuner har vi skapat en samsyn inför vintersäsongen.
– Varje organisation tar sitt ansvar för att minska smittspridningen och därför kan vi hälsa besökarna välkomna till Dalarna under jul och nyår, säger regiondirektör Anders Friberg.

Besöksnäringen uppger i parternas kollaborativa klargörande att man ställer om sin verksamhet för att förhindra smittspridning bland gästerna.
Vilket inför jul- och nyårshelgerna bland annat innebär åtgärder som bordsbokning på restauranger, inställd after-ski samt trängselvärdar i större affärer som säkrar avstånden mellan kunderna.
Region Dalarna tar å sin sida höjd för ökande besökarantal via ökad kapacitet för provtagning av covid-19 på fjälldestinationerna.
Självtester via ett flertal provtagningsstationer kommer att finnas i området.
Älvdalens kommun och Malung-Sälens kommun anpassar flertalet verksamheter, exempelvis inom fritid och omsorg, för att hjälpa personal och allmänhet att följa gällande råd och rekommendationer.

Kommunerna beskrivs därtill upprätthålla kontinuerlig dialog med näringslivet för att tillsammans jobba för bra och säker service.
Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Region Dalarna, kommenterar i lika delar välmenande och bestämda formuleringar.
– Vi har gjort en bra planering för att göra det så säkert som möjligt för de som besöker Dalafjällen under jul- och nyårshelgen. Nu är det ytterst viktigt att besökarna följer Folkhälsomyndighetens råd och planerar sin resa väl innan de åker iväg och ser till att handla hemma, inte på vägen upp.
– På plats ska man undvika folksamlingar, umgås endast med sitt resesällskap och inte gå ut om man har minsta symtom, poängterar han.

Facebook

ANNONS

ANNONS