ANNONS

Abbe Ghazal, i mitten, bjuder på musik med orientalisk touch tillsammans med Yorgi Sayegh och Elie Adam.
Foto: Privat

Dags för mångkulturell musikfest

KRYLBO Lördagen den 14 augusti bjuds det på musik, dikt och sång på Karlfeldtsgården. Ett mångkulturellt evenemang med både orientalisk och svensk klang. Arrangör är Karlfeldtföreningen som vill engagera nysvenskar i förenings- och kulturlivet.

Eritreanska St Abu Libanos kör medverkar med sånger på tigrinja.
Foto: Lena Lönnqvist
Lena Lönnqvist är styrelseledamot i Karlfeldtföreningen i Folkare.
– Vi vill också att Avestabor som är uppvuxna i Sverige ska få del av den kultur de nya svenskarna har med sig, säger Lena Lönnqvist, styrelseledamot i Karlfeldtföreningen i Folkare.
Lena Lönnqvist har ett mångårigt engagemang för invandrare, bland annat under åren som rektor på Sjöviks folkhögskola. Idag är hon pensionär sedan nio år tillbaka och engagemanget för andra kulturer fortsätter i Karlfeldtföreningen.
– Vi började redan 2016 med ett flerdagars-arrangemang i Verket med rubriken Poetry&Peace. Då hördes dikter och musik från många delar av världen och det lockade stor publik, säger Lena Lönnqvist under ett telefonsamtal.
Hon berättar att året efter startade de Karlfeldtsgårdens kulturverkstad. Den pågick i två år med veckovisa träffar där svenskar mötte invandrare i kulturaktiviteter som musik, teater, bildkonst och textilhantverk.
– Den verksamheten kunde genomföras tack vare ett bidrag för integration, som beviljades via Avesta kommun.
Sedan kom pandemin och satte stopp för planerade aktiviteter.
– Vi har bland annat planerat en kulturresa med buss i Avesta kommun där tanken är att både svenskar och invandrare deltar. Den aktiviteten hoppas vi kunna genomföra senare. Men nu är det programmet den 14 augusti med start klockan 14.oo som är aktuellt, säger Lena Lönnqvist och fortsätter:
– Nästan alla medverkande hör hemma i Avesta, vilket visar vilka resurser vi har i bygden.
Hassan Abo Alshamlat, spelar oud och bjuder på dikter och sånger. Sara Korpela, dragspel, medverkar med folkmusik. Abbe Ghazal, qanun-spelare med rötter i Syrien, bjuder tillsammans med Yorgi Sayegh och Elie Adam på musik med orientalisk touch. Eritreanska St Abu Libanos kör med barn och vuxna medverkar med sånger på tigrinja.
– Abbe Ghazal är en mångsidig musiker med specialité på det arabiska instrumentet qanun, säger Lena Lönnqvist.
Hon berättar vidare att Abbe kom till Avesta från Syrien för några år sedan och har sin familj här, men läser nu fysik i Uppsala.
– Vi har alltid försökt att engagera nysvenskar till föreningen. Barnen kommer med i skola, idrottsföreningar och så vidare. Men att komma in i föreningsliv eller kulturliv som domineras av svenska traditioner är ett mycket längre steg. Men vi tror att det vore jättebra att få med fler nysvenskar, säger Lena Lönnqvist.

Karlfeldtföreningen i Folkare
Föreningen bildades 1985 och har till uppgift att väcka intresse för Erik Axel Karlfeldts författargärning och medverka till en levande kulturmiljö i hans barndomshem Tolvmansgården, eller Karlfeldtsgården, i Karlbo.
Varje år arrangerar och medverkar föreningen i ett flertal kulturprogram och initierar samtal och studiecirklar med Karlfeldts verk i fokus.
Karlfeldtsgården i Karlbo ägs av Avesta kommun, som tog över efter familjen Sune Karlfeldt år 1984.

Källa: karlfeldt-folkare.se

Facebook

ANNONS

ANNONS