ANNONS

Alva gillade att cykla på cykellekplatsen.
Foto: Maria Karlsson

Cykelstaden Falun även för de minsta – ”Bara positivt”

FALUN. Barnen i Falun har fått sin egen cykellekplats på Stora torget. Alva Lundqvist Öst bor i Falun och har nu varit där för första gången. Alva tyckte det var roligt så hon vill komma tillbaka fler gånger. – Det roligaste var vippbrädan och den som var vågig, säger hon.

Alva Lundqvist Östs pappa Fredrik är positivt till lekplatsen.
– Det är bra initiativ, kul att de gör något för barnen, säger han.
Cykellekplatsen är en gåva till Falu kommuns invånare och besökare från kommunens allmännyttiga bostadsbolag, som fyller 75 år i år, i samverkan med centrumföreningen Centrala Stadsrum.
– Det är så roligt för vi har även haft ett fint samarbete med andra Faluföretag som exempelvis Dala Svets och Smide som gjort allt smide på cykellekplatsen. Och Dalarnas Försäkringsbolag har sponsrat med hjälmarna, berättar Susanna Karlevill, vd Kopparstaden.

Alva gillade att cykla på cykellekplatsen. Foto: Maria Karlsson

Syftet är bland annat att cykellekplatsen ska bidra till lek och välmående hos alla barn, men den är också miljövänlig, social och ekonomisk.
– Eftersom det är gratis att cykla kan alla vara med, säger Susanna Karlevill.
På plats finns springcyklar och hjälm att låna.
Där finns också tydliga åkregler för att det ska bli så trevligt som möjligt.
Det handlar exempelvis om att åka i rätt åkriktning för att inga krockar ska uppstå och att alltid bära hjälm.
De som cyklar gör det på egen risk men de vuxna är alltid ansvariga för sina barn. Och motortrafik är inte tillåten inom inhägnat område.

Faluns symboler för de cyklande att titta på. Foto: Kopparstaden

Den som gillar platsen är välkommen att dela med sig av det på Kopparstadens sociala medier och det har redan kommit in bilder med nöjda barn.
– Jag har bara hört positiva kommentarer och när jag åker förbi ser jag alltid glada barn där, berättar Susanna Karlevill.
Hon berättar att det kan vara barn från tvåårsåldern som är där och cyklar till 13-åringar eller äldre.
– De äldre kanske har sina egna cyklar och gör mer avancerade trick, men de har ändå anpassat sig till de yngre barnen.
Cykellekplatsen är ytterligare en del i att Falun är en fantastisk stad att bo i och besöka för den som gillar cykling, enligt Kopparstaden.

Här finns också möjlighet för mountainbike, turcykling på landsväg till intressanta platser och velodrom tipsar de om på informationstavla i anslutning till cykellekplatsen.

Facebook

ANNONS

ANNONS