ANNONS

Richard Hichens-Bergström med hans senaste roman, Cykeldoktorn, som kom ut i juni. Här med nya familjemedlemmen Sandy i knät.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Cykeldoktorn är Hichens-Bergströms nya roman

NORBERG För att vara en så pass liten kommun finns det många författare i Norberg. En av dem är Richard Hichens-Bergström som nyligen gav ut sin åttonde roman som Norbergsbo.

– Yrkesmässigt har jag skrivit sedan 1991 och det har blivit totalt 15 romaner, men de senaste åtta har jag gett ut här.
Richard Hichens-Bergström har rötterna i Stockholm och flyttade med familjen till Norberg för 26 år sedan. Han har fem barn, två i nuvarande äktenskap och tre sedan tidigare, samt sex barnbarn.
Idag är barnen utflugna och nu är det hustrun och collievalpen Sandy som han lever med.
På frågan hur han hamnade i Norberg blir svaret:
– Min fru är lärare och när hon hittade ett jobb här så flyttade vi hit och det har vi inte ångrat. För oss avgjorde det lilla samhällets fördelar och Norberg är en kulturbygd.

Vi slår oss ner vid köksbordet där papper och anteckningar är utspritt.
– Jag har papper överallt så att jag kan skriva ner mina idéer när de dyker upp, säger han.
Richard Hichens-Bergström skrev sin första bok när han var 19 år men då avbröt yrkeslivet hans författarkarriär. Efter 25 år inom näringslivet flyttade han och familjen till Norberg där han under många år jobbade som redaktör och programchef för Radio Norberg. Samtidigt tog författandet fart och på den vägen är det.
I juni kom Hichens-Bergströms senaste roman ut “Cykeldoktorn, en frihetens vagabond”.
– Cykeldoktorn handlar om en fysisk person från Norberg och han cyklade överallt. Han levde ett enkelt liv utan ägodelar och bodde i olika kojor.
Romanens huvudperson gick ur tiden för tre år sedan och han lämnade avtryck hos såväl Richard Hichen-Bergström som hos många andra Norbergsbor.
– Jag skildrar människor som rör sig Norbergs marginal och det gjorde den här mannen. Han hade dåliga höfter och knän och hans liv gjorde inte krämporna bättre.
– Jag erbjöd honom att bo i min friggebod men samtidigt var han jagad av kommunen som ville få in honom i det sociala livet. Det här är också en gestaltning av överheten i Norbergs kommun.
Richard Hichens-Bergström har tydliga åsikter om hur beslutshavare hanterar vissa ärenden och han ogillar starkt de som dömer och fördömer.
– Den här mannen var en vardagshjälte som drömde om att hitta ett litet torp där han kunde bli självförsörjande.
Richard Hichens-Bergström berättar att resten är fiktion, som när huvudpersonen hittar ett litet ödetorp mellan Avesta och Norberg. Plötsligt vill han äga, tjäna pengar och han börjar jobba som aldrig förr.
– Det här är en existentiell skildring av en man som inte äger något och är lycklig tills han börjar längta efter att äga och tjäna pengar.

På frågan om hans romaner brukar vara verklighetsbaserade är svaret:
– En del är det vad gäller miljöer och vissa händelser. Men annars är det ren fiktion.

Hur arbetar du när en bok tar sin början?
– Jag gör aldrig ett synopsis exempelvis, men jag lever i två världar och har papper överallt för att kunna skriva ner mina idéer innan de försvinner.
Richard Hichens-Bergström berättar att när han arbetar är han helt absorberad och skriver koncentrerat, men bara på vardagar och aldrig på helger.
– Det kanske blir i snitt fem sidor om dagen.

Får din fru läsa ett pågående manus?
– Nej, där är jag stenhård och ingen får läsa eller ens höra om vad jag skriver.
På frågan vad han själv tycker om att läsa blir svaret:
– Det är brett men jag älskar biografier, det kan vara historiska eller litterära biografier. Sen älskar jag musik, säger Richard Hichens-Bergström och tillägger:
– Cykeldoktorn finns på Adlibris och Bokus, biblioteket eller så kan man köpa boken direkt av mig.

Facebook

ANNONS

ANNONS