Lasse Svensson växte upp i Hedemora tillsammans med sina föräldrar Krister och Kristina Svensson som jobbat som lärare i bygden. Nu har Lasse släppt albumet ”The Southern Valleys” med musik som inspirerats av hans tid i Hedemora.
Foto: Sara Flodin

Countrymusik med inspiration från hemstaden Hedemora

HEDEMORA. Lasse Svensson, eller Lars Swanson som han också kallar sig, från Hedemora är språkläraren som släppt ett countryalbum med musik som inspirerats av hemstaden där han bodde under nitton år. – Låtarna som dök upp i mitt huvud visade sig handla mycket om Hedemora och min uppväxt här, förklarar Lasse som haft låtarna inom sig under drygt 30 år.

– Jag blev själv förvånad över att det var så mycket som hade med Hedemora att göra, säger Lasse och lägger handen ömt mot hjärtat.
Lasse bor på Södermalm i Stockholm och arbetar som språklärare i Nacka, men besöker regelbundet Hedemora eftersom han äger ett torp i Sundfiske, Dala-Husby.
– Vi är här så mycket vi kan, särskilt under den varma delen av året.
Torpet, som är från 1800-talet, köpte Lasse och hans fru Tove för 18 år sedan, när de fått sitt första barn.
– Då hade vi flyttat till Stockholm och märkte att vi saknade att vara i Hedemora, erkänner Lasse.
Eftersom han är lärare har han en lång semester och möjlighet att vara i stugan under två månader från mitten av juni, samt på helger och lov.
– Låtarna på albumet gjorde jag under förra påsklovet, 2022. Då satt jag här i köket och skrev, säger Lasse och skrattar åt minnet.

Lasse Svensson satt i sitt fritidshus i Sundfiske och skrev låtarna som nu finns på hans nya album “The Southern Valleys”. Foto: Sara Flodin

Det hela började med att Lasse gjorde en avskedslåt till sina elever när de tog studenten.
– Jag hade tidigare gjort några raplåtar till mina elever med hjälp av min son Leo, som gick musikproduktionsutbildning på gymnasiets estetiska linje. Jag har det i mig, att jag tycker om att göra låtar. Efter några raplåtar kände jag att jag gärna ville göra någon annan sorts musik och valde den musik som jag gillar mest själv, vilken är country.
Detta resulterade i låten ”Wouldn’t Want It Any Other Way”. Till albumet ”The Southern Valleys” har han komponerat sex nya låtar.

Lyssna på låten ”Wouldn’t Want It Any Other Way” här:

Lasse säger att han alltid tyckt om att leka med ord och att idéerna kommer lätt.
– De kommer till mig när jag inte gör något särskilt, när jag tränar eller tar en promenad. Då brukar det oftast vara en melodislinga och ett par ord. Det första jag gör är att skriva ner de orden och sjunga in dem i mobilen. Några väldigt duktiga kompisar hjälpte mig att spela in och producera låtarna. De är musiklärare och riktiga proffs som jag lärt känna genom åren.
Lasse har alltid haft musikaliska kompisar som har kompat honom medan han suttit och hittat på texter. Han har varit den ”kluriga figuren” och ”storytellern” som gillat texter.
– I och med att jag gillar ord är det väl som så att jag är en ”historieberättare”. Man får följa historierna och jag vet inte alltid vart berättelsen ska ta vägen. Det är det som är spännande, tycker Lasse.
Till vardags, i skolan YBC (Young business creatives) i Nacka, brukar Lasse tjata på sina elever om att de inte ska vara oroliga för att testa olika saker när de ska vara kreativa.
– Jag brukar säga att hela livet är ett ”testande”. Och de ska aldrig vara rädda för att testa. Då är det viktigt att jag lever som jag lär. Det händer ingenting om man misslyckas. Det kan vara precis det du behöver för att utveckla dig. Det är viktigt att våga testa saker man är osäker på. Jag var väldigt osäker på att skriva och spela in mina egna låtar. Det var ett äventyr redan från början, men jag är jätteglad att jag gjorde det. Jag är inte världens bästa musiker eller sångare, men det måste man inte vara. Jag känner att jag utvecklas mycket och helt plötsligt har jag gjort en låt som inte är så dum och som i bästa fall kan beröra den som lyssnar på den, analyserar Lasse.

Lyssna på låten ”Ain’t No Better Beer ’Round Here” här:

Lasses musik ligger på Spotify, och han anser att dagens teknik är en förutsättning för att artister som han ska kunna sprida sina låtar.
– Ja, man behöver inte ha ett skivbolag i ryggen utan med hjälp av olika nättjänster går det att lägga ut musiken på Spotify.
Låtarna har något tusental lyssningar per låt och den som har flest lyssningar är ”Ain’t No Better Beer ’Round Here”.
Även raplåtarna ligger på Spotify, men då kallar Lasse sig för ”Lassekalash”. Musiken finns även på Youtube tillsammans med stillbilder.

Titta på en raplåt, som Lasse skrivit till sina elever, här:

Nu när låtarna är skrivna har Lasse börjat fundera på nästa steg i sin musikkarriär.
– Om jag kan skapa ett band vore det en skrämmande, men spännande tanke att spela live. Det är inte omöjligt, men jag vet inte vad mina vänner tycker om det. Framtiden får utvisa.
Han tycker att en spelning på ”hemmaplan”, alltså i Hedemora, känns mest naturligt.
– Jag har inte tänkt så långt som var jag skulle vilja spela. Kanske ”Out n’ loud” skulle kunna vara rätt plats? Om det finns något intresse, funderar han.
Lasse tror även att ha kan ha några fler historier från Hedemora som han skulle kunna ”koka ner” till låtar.
– Jag har några stycken här i mobilen, men då gäller det att jag kan få mina vänner att ställa upp, säger han och erkänner sen att han får betala studiotiden ur ”egen ficka”.

Facebook

Populärt på webben