Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Romeo & Julia-kören
Namnet på Romeo & Julia-kören kommer sig av att den uppstod efter en uppsättning av just Romeo & Julia på Dramaten 1991. Conny Laxell, uppvuxen i Avesta, ses som trea från vänster och spelar slagverk i kören.
Foto: Sara P Borgström

Conny gick från breakdance i Avesta till att spela slagverk i Dramatenkör

AVESTA/STJÄRNSUND. Romeo & Julia-kören uppträder i Smedjan i Stjärnsund den 16 juni. En av medlemmarna i kören är Avestabördige Conny Laxell, som spelar slagverk. “Jag dansade en hel del breakdance hemma i Avesta på 1980-talet”, säger Conny som fick Avesta kommuns kulturstipendium 1998.

Numera är 50-årige Conny Laxell bosatt i Stockholm men han har fortfarande kopplingar till hembygden, i form av en sommarstuga i grannkommunen Hedemora.
– Jag har en stuga i Svinö, utanför Långshyttan, berättar han när Lokalt i slår en signal.

Därifrån har han bara en mil till Stjärnsund, där konserten “Händel with care” med Romeo & Julia-kören, som håller till på Dramaten, hålls den 16 juni.
– Jag har nog plats för någon mer från kören i stugan, resten får väl sova hos Fredrik, säger Conny med ett skratt.

Fredrik i fråga heter Swahn i efternamn och är den som arrangerar sommarkonserterna i Smedjan.
– Jag och Fredrik har jobbat ihop tidigare, med olika musikaler. Bland annat med West Side Story i Malmö och Allt eller inget på Stadsteatern i Stockholm. Och på somrarna brukar vi ses och spela volleyboll i Stjärnsund, berättar Conny Laxell.

Hur kom du med i Romeo & Julia-kören?
– Jag har varit med i kören i två år nu men hade känt till kören i flera år tidigare. Jag kom med som vikarie och det fungerade så bra att jag blev kvar. Men jag sjunger inte i kören utan spelar slagverk, olika typer av handslagverk.

Sysslade du med musik och dans även hemma i Avesta?
– Jodå, jag dansade en hel del breakdance hemma i Avesta på 1980-talet och sedan fortsatte jag med dansen efter att ha flyttat till Uppsala, där jag började läsa till lärare. Sedan kom jag in på Balettakademin i Stockholm i stället. 1998 fick jag ta emot Avesta kommuns kulturstipendium, när jag gick på Balettakademin. Det var stort. Jag har rört mig i dans- och musikvärlden i 25 år nu, säger Conny Laxell.

Han har flera andra uppdrag förutom kören.
– Jag jobbar på Balettakademin och på Svenska balettskolan. Dessutom har jag föreställningar med flera fristående grupper. Jag undervisar även på Adolf Fredriks musikklasser, inom rytmik, säger Conny Laxell.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!