ANNONS

Hedemorabon Christian Hedberg i Tre Kronortröjan under en match i paraishockey. Nyligen spelade Christian VM och nästa vecka är han med i kvalspelet till Paralympics, som avgörs i Peking i februari.
Foto: Karl Nilsson/Sveriges Paralympiska Kommitté

Christian ska spela kval till Paralympics – trots att karriären egentligen var slut

HEDEMORA Christian Hedberg, från Hedemora, gjorde comeback i svenska paraishockeylandslaget till VM – där laget kammade hem bronsmedaljen. På tisdag åker han till Berlin för att spela kval till Paralympics i Peking. “Att vara med i Paralympics är nästan en lika häftig upplevelse som att få barn”, säger han.

Egentligen hade han lagt paraishockeykarriären på hyllan, under coronapandemin. Två Paralympics, i ryska Sotji 2014 och sydkoreanska PyeongChang 2018, fick räcka för välmeriterade Christian Hedberg. Men så kom ett lockande samtal…
– Jag kände att jag hade gjort mitt i landslaget men när de ringde och frågade om jag ville ställa upp i VM så tackade jag ja. VM spelades i Östersund för någon månad sedan och vi vann brons, berättar Christian Hedberg.

Framgångarna innebar även att det svenska laget fick kvala till Paralympics, som avgörs i Peking i mars nästa år. Kvalspelet spelas i Berlin nästa vecka. Sex lag deltar och två platser till Paralympics står på spel.
– Först så sade jag till landslagsledningen att jag bara skulle vara med på VM, men sedan undrade de om jag inte även ville vara med i kvalet och det var svårt att säga nej, säger Christian Hedberg.

Och om Sverige skulle kvala in till Paralympics?
– Om jag får frågan att vara med även där så kommer jag självklart att tacka ja. Man kan inte säga nej till en sådan möjlighet, säger Christian Hedberg som tidigare spelat center i landslaget.
– Men nu, på äldre dagar, har jag blivit omskolad till back. Fast jag har ingen ledande roll i laget, jag är mest med och avlastar de andra spelarna och hoppar in när de behöver vila, säger han.

Christian Hedberg, från Hedemora, åker till Berlin under vecka 47 för att spela paraishockeykval till Paralympics. Foto: Pär Sönnert

Är det många nya spelare i landslaget, eller har du spelat med de flesta tidigare?
– De flesta har ju slutat och vi håller på med en generationsväxling. Vi har många unga och duktiga spelare på väg in i landslaget, men de är för unga för att vara med på Paralympics. Man måste ha fyllt 16 år vid nyårsafton 2020 för att få vara med, så då fick ledningen plocka in gamlingar som mig, säger Christian Hedberg, som fyllde 40 år i september.

Vad är ditt starkaste minne från Paralympics?
– Det är hela upplevelsen. Det enda som kan mäta sig med att vara med på Paralympics är att få barn, även om det är ännu häftigare att vara med vid en förlossning. Man är ju inte direkt van vid att spela inför fullsatta läktare, som är det är på Paralympics, säger Christian Hedberg.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter), nr 47, 2021

Facebook

ANNONS

ANNONS