ANNONS

Michael Petterssons hus ligger granne med det nedbrunna flerfamiljshuset i Söderbärke och under hela brandförloppet vaktade familjen sitt hus, men hade också packat det mest nödvändiga ifall att en evakuering skulle bli nödvändig.
Foto: Veronica Rigtorp

Chocken kom först senare på kvällen

SÖDERBÄRKE. – Chocken kom först på kvällen, då omfattningen av det hela började sjunka in, säger Michael Pettersson, där han står på sin tomt och ser de kolnade resterna av grannfastigheten.

Den brand som totalförstörde ett flerfamiljshus i Söderbärke stod granne med Michael och Brimma Petterssons bostadshus.

Brimma Pettersson, som skulle börja jobba tidigt på onsdagsmorgonen, hade varit ut med hunden vid klockan 04.30, men då gått åt motsatt håll från det nedbrunna huset. På väg hem märkte hon inget, men väl inne i huset hörde hon en smäll, och trodde att någon var ute och sköt nyårssmällare. Hon tittade ut och såg att det brann i grannfastigheten och meddelade maken.

Branden startade på gaveln som låg längst från parets Petterssons hus, vilket förklarar varför de först uppfattade ljudet som från en nyårssmällare och de insåg senare att det brann.
Trots att vinden under hela brandförloppet låg på från norr, bort från parets hus, så var strålningsvärmen så intensiv på familjen Petterssons hus att räddningstjänsten hade dragit ut slangar ifall att de skulle behöva vattenbespruta huset.
– Både polis och brandkår var jättebra och talade om att enligt väderleksrapporterna så skulle det vara fortsatt nordlig vind under dagen.

Närboende informerades också om att vara beredda på att evakuera om så skulle behövas.
– Under branden vaktade vi huset och gjorde oss beredda på att evakuera genom att plocka ihop det nödvändigaste, berättar Michael Pettersson.
Hunden och katten var viktigast att ta med, men att tänka klart i situationen var inte det lättaste, menar Michael Pettersson.

Även sonens företag JP El och Bygg i fastigheten bakom det nedbrunna flerfamiljshuset, låg nära och kände strålningsvärmen.
– När gaveln som vätte mot vårt hus rämnade kom en kaskad av gnistregn, berättar Michael Pettersson.

Capellet som låg allra närmast och delvis i vindens riktning besprutades med en dimridå av vatten under hela brandförloppet. Livsmedelsbutiken Bärkehallen låg mitt i vindriktningen och där fick kaskaden av gnistregn fäste vid ett par tillfällen men som brandkåren snabbt släkte.

Michael Pettersson berömmer räddningstjänsten och polisen för sin professionalism.
– Dom var snabba att spärra av området runt branden med stängsel direkt.
Folket på bygden var också snabba att sträcka ut en hjälpande hand, med både erbjudande om boende och kläder.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 03 2019. 

Facebook

ANNONS

ANNONS