Cecilia ska göra turné i Dalarnas bygdegårdar

HEDEMORA/SÄTER Denna vår kommer Cecilia Kyllinge framträda med en enmansshow i Dalarnas bygdegårdar. Av 700 sökande blev Cecilia uttagen till projektet som är det första i sitt slag. I föreställningen ”Bäst i test” lovar hon att publiken ska få en nostalgisk tillbakablick till hennes 70-tal.

– Det är en rolig tid nu, när allting kommit igång igen, säger Cecilia.
Hon är nyss hemkommen från Skåne med sin Elvis och Janis Joplin-show och på väg till Söderhamn för att göra 21 ”kultur i vården”-föreställningar tillsammans med sin mor Solveig Bergqvist Larsson. Att det är advent har hon inte lagt märke till, men på en byrå i hallen står en fyrarmad ljusstake, som är redo att tändas. Innan jul ska Cecilia även hinna med ytterligare några föreställningar i Stockholm med sin Tina Turner-föreställning. Mellan showerna arbetar hon med att skapa den kommande föreställningen.

Almanackan spelar en central roll i Cecilias liv. Denna höst turnerar hon med fyra olika föreställningar och turnéerna går in i varandra. Foto: Sara Flodin

När Cecilia var barn hade hon kalasbyxor och sockiplast. Ett par näbbstövlar satt på fötterna och flickrummet var tapetserat med djurplanscher från Världsnaturfonden. Helgnöjet var att gå med den ensamstående mamman i demonstrationståg. Tillbakablicken kommer vara en ram för Cecilias föreställning.
– Jag försöker skriva lite varje morgon och sitter och ler för jag tycker själv att det är roligt, det är ett gott tecken, försäkrar Cecilia
I nio månader kommer Cecilia få en halvtidslön från bygdegårdarnas riksförbund, som i sin tur fått 10 000 000 kronor från Statens Kulturråd till projektet. Som vanligt gör Cecilia det mesta själv. Den gångna veckan har hon bokat in bygdegårdarna och alla föreställningar är inbokade.

I showen “Myggjagare & Näbbstövlar” gjorde Cecilias mor Solveig Bergqvist Larsson och Cecilia en 70-talsakt. Madelene Söderblom hjälpte dem med stylingen. Foto: Stefan Thelin

För 14 år sedan gjorde Cecilia och hennes mamma Solveig föreställningen ”Misstag och dikeskörningar”, men den stora framgången kom med föreställningen ”Ta´t lugnt ta en Toy”. Showen kretsade kring Solveigs minnen från 50- och 60-talet. Medan Solveig brinner för att skriva manus är det Cecilia som ser helheten i texten och har talangen att visualisera den.
– Vi hade tänkt göra fem föreställningar, men det blev 250! Det var som varenda arrangör i Sverige ville ha föreställningen. Därefter undrade samma arrangörer när uppföljaren skulle komma.
– Vi har varit fantastiska parhästar mamma och jag. Vi är otroligt starka, pålitliga och envisa båda två. Det är inte så många som orkar ”skrubba vägar” som vi gör. Vi åker till en plats, riggar tre, fyra timmar innan med våra scenerier, ljud, ljus och kulisser. Sen spelar vi och plockar ihop för att åka till nästa ställe.
Solveig och Cecilia blandar sång, musik, humor, teater och allvar.
– Det är svårt att veta vad man ska kalla våra shower för. Det är inte stand up eller musikal. Inte musikteater, revy eller buskis.
Som publik älskar Cecilia snabba växlingar. Att liksom Jonas Gardell gå från det fånigaste skämtet till djupaste allvar.
– Jag går igång på att spela på folks inre strängar.

Under pandemin spelade Cecilia in 20 nya låtar. I en garderob i huset i Borlänge har Cecilia en inspelningsstudio. Foto: Sara Flodin

Cecilia är både sångerska och skådespelerska men att ”artist” är den titel som passar bäst.
– Innan jag får komma till scen och vara artist är det dock jag själv som måste fixa så jag kommer dit. Så jag är lika mycket producent, turnéläggare, roddare och chaufför.
Det är lätt att undra hur Cecilia orkar med allt, men hon säger att hon är väldigt utvilad sedan pandemin.
– Jag tycker att det är kul med sådant som ter sig omöjligt. En lätt väg kan jag vänta med och pröva den svåra först, så har det alltid varit.
Cecilia håller med om att hon har ett slitsamt jobb, men att hon gillar att flacka runt.
– Om nästa show floppar skulle jag kunna tänka mig att köra turnébuss, konstaterar Cecilia som tidigare kört turnébussen åt Sabaton, Hardcore Superstar, Teddybears Sthlm, Millencolin, Sugarplum Fairy samt artisten Jens Lekman.

Cecilias sambo Mattias Axelsson får inte chans träffa henne så ofta, men är glad för att hon förverkligar sina drömmar. Foto: Sara Flodin

Faktaruta Cecilia Kyllinge:
Ålder: 49 år (fyller 50 den 17 maj 2023)
Yrke: Entreprenör, manusförfattare, regissör och artist.
Hobby: “Djur av alla de slag, det är det bästa som finns”. Vill skapa mer musik. Skrev 20 låtar under pandemin.
Familj: Sambon Mattias Axelsson
Bor: I hus i Borlänge, gård i Dala-Husby och lägenhet på Södermalm i Stockholm.
Okänt om Cecilia: Drivit husmålarfirma i USA och tog truck-kort under pandemin.

Turnéplan i södra Dalarnas Bygdegårdar:
26 februari Grimsbärke bystuga, Borlänge
4 mars Södertuna bygdegård, Borlänge
12 mars Bengtshedens bygdegård, Svärdsjö
16 mars Fline bygdegård, Hedemora
19 mars Solbacka bystuga, Avesta
24 mars Aspebodagården, Falun
25 mars Granbo bystuga, Hedemora
22 april Bergshyttans Bygdegård, Avesta
23 april Strandbo bygdegård, Borlänge

Workshops:
2 mars Södertuna bygdegård, Borlänge

Bygdegårdarna gör en unik kultursatsning med 24 yrkesverksamma kulturutövare i hela landet. En i varje bygdegårdsdistrikt. Under hösten och våren kommer 15 musiker, 4 skådespelare, 2 cirkusartister, 1 clown, 1 författare och 1 dansare göra föreställningar och workshops.
Källa: Bygdegårdarnas Riksförbund

 

Facebook

Populärt på webben