“Hundar lever ju till stor del i samma miljöer som oss, och får därav cancersjukdomar liknande de som drabbar människor”, förklarar Ewa Jonsson, marknadsansvarig på AniCura Dalarna.
Foto: AnniCura

Cancer vanlig dödsorsak bland hundar

DALARNA Hälften av alla hundar som passerat åtta år drabbas av cancer. Sjukdomens elaka gissel gäckar också djuren. Men goda krafter tar kampen.

Statistik visar att cancer är den vanligaste dödsorsaken hos hundar.
Sjukdomen hittar numera dessvärre till så många som varannan hund över åtta år. Det förekommer även yngre vovvar i den förskräckliga farsotens väg.
Dock finns i dag också nya effektivare likväl som skonsammare behandlingsmetoder än tidigare.
Vilket innebär att många jyckar blir kvitt sjukdomssymptomen och kan leva ett gott hundliv trots sin sjukdom.
– Folk är också generellt sett benägna att göra mer för sina hundar i dag än förr. Man låter undersöka sin hund oftare, vilket leder till att sjukdomar upptäcks och kan diagnostiseras.

Orden tillhör Ewa Jonsson, marknadsansvarig på AniCura Dalarna samt matte till snart åttaårige rottweilergrabben Skotte och nioåriga malinoisen Buzz.
– I dagens veterinärvård finns mer avancerad utrustning än tidigare, och trots att fler cancerfall upptäcks, kan också fler hundar behandlas och botas, utvecklar hon.
– Hundar lever ju till stor del i samma miljöer som oss, och får därav cancersjukdomar liknande de som drabbar människor. I exempelvis lever och mjälte, och hos tikar är det tyvärr vanligt med cancer i juvret.
Ewa Jonsson har förutom sin yrkesroll också varit nära själva händelseförloppet som hundägare.
– Jag hade tidigare en tik som fick malignt lymfom, och hon blev framgångsrikt cellgiftsbehandlad för det.
– I Falun finns på AniCura kirurgisk kompetens för att operera cancerfall som exempelvis juvertumörer. Men behandling med cellgifter alternativt strålning utförs på vissa andra orter, berättar Ewa Jonsson.

Nämnda behandlingar med strålning och cellgift är begrepp av universell ångestkaraktär.
En tröst när det gäller fyrfota vänner är emellertid att de inte sällan klarar dessa kurer bättre än människor.
– Det är svårt att definiera exakt vad det beror på, men hundar blir oftast inte lika dåliga i sviterna av behandlingen som vi människor kan bli, upplyser Ewa.
Att känna sin hund och ha den pälsbeklädde polarens bästa i åtanke är ledord i både hälsa och sjukdom.
– Det kan vara bra att känna igenom sin hund redan när den är valp. På så vis är det lättare att kunna upptäcka en eventuell förändring längre fram, och hunden blir van med att man klämmer lite på den.
– Det är också av stor betydelse att hålla koll på allmäntillståndet och att kroppsfunktionerna är i gång. Och har man en sjuk hund är det till syvende och sist alltid djurets bästa man ska utgå från, betonar Ewa Jonsson.

Veterinären tipsar – så gör du en knölkoll på hunden hemma
1. Bestäm en särskild dag varje månad du då känner igenom hunden efter eventuella knölar. Då vet du också hur din hund ska kännas när den är frisk.
2. Räkna med att kollen tar 3-4 minuter. Börja från huvudet och stryk händerna över hundens kropp och ben men också under magen. Genom att hunden vänjer sig vid detta blir den också mer van när den ska undersökas av en veterinär.
3. Var uppmärksam på hundens allmänna hälsotillstånd. Äter den bra, är den pigg och kissar och bajsar som vanligt? Även äldre hundar bör ha aptit och livsglädje.
4. Om du upptäcker en knöl, uppsök alltid en veterinär för vidare bedömning och undersökning. Många knölar är ofarliga, men det är svårt att avgöra på egen hand.
Källa: AniCura.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 09 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS