Camilla Dalevall har delat upp innehållet i krislådan för att maten ska räcka.
Foto: Maria Karlsson

Camilla ska klara sig på krismat under en vecka

BORLÄNGE. Intresset för att förbereda sig inför samhällskriser har ökat markant. Det har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, sett i undersökningar de gjort under pandemin och i samband med situationen i Ukraina. Tre personer i Dalarna har valts ut av länsstyrelsen för att enbart äta maten från Livsmedelsverkets rekommenderade krismatlåda under en vecka. En av dessa är Camilla Dalevall i Borlänge.

Krisberedskapsveckan är en informationskampanj som återkommer varje år och som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. I år är temat ”mat”.
Tre personer valdes ut av länsstyrelsen för att enbart äta maten från Livsmedelsverkets rekommenderade krismatlåda och Camilla Dalevall i Borlänge nappade på det.

Vi träffar henne på tisdag eftermiddag, då har hon ätit maten i nästan två dagar.
– Igår lagade jag champinjonsoppa utan att äta något mellanmål och då var jag riktigt hungrig på kvällen. Men i dag åt jag linssoppa, äpple, morot, tomat och bröd så nu känner jag mig nöjd.
Kvar att äta denna dag har hon en konserv med köttbullar i gräddsås och pulvermos till.
Dagen efter tänker hon träna som vanligt i den löpgrupp hon är med i.

Yngste sonen Allfred håller paraplyet för Camilla när regnet kommer under matlagningen. Foto: Maria Karlsson

Camilla har delat upp maten i lådan för att det ska räcka en vecka som det handlar om.
– När jag fick lådan såg det mycket ut, men man äter mer än man tror, säger Camilla.
Hon har fått ett trangia-kök från länsstyrelsen, vilket är det enda hon får laga sin mat på.
Camilla arbetar som BVC-sjuksköterska i Kvarnsveden och där har hon lagat maten utomhus på en innergård.
Det är också tillåtet att äta frukt och bär med mera från trädgården.
– Jag har äpplen, lite morötter, sallad och tomater som jag kan äta så det är bra årstid för att göra det här. Jag får inte heller använda kylskåp så det är också bra att kunna ställa ut saker som behöver stå kallt, exempelvis mjölk jag gjorde av mjölkpulver och vatten.

Konserven med köttbullar i gräddsås tänker Camilla dela upp i två portioner. Foto: Maria Karlsson

Hon har gjort en halv sats med stekpannebröd och stekt på trangiaköket, men det krånglade så det tog lite tid.
Havregrynen i lådan är Camilla glad över.
– Jag älskar havregrynsgröt, har lagat på morgnarna med äppelbitar i och mjölk till. Skulle kunna göra äppelpaj, men jag saknar kanel i lådan, säger hon och ler.
Torrjästen tycker hon är användbar, men ättikan vet hon däremot inte vad hon ska ha till.

Anledningen till att Camilla valde att anmäla sitt intresse för att testa krismatlådan är att hon gillar utmaningar.
– Tyckte det skulle vara intressant att jämföra matlådan som Livsmedelsverket rekommenderar med vårt egna förråd, berättar hon.
Att Camilla och hennes familj har ett eget förråd beror inte på allt som hänt i världen de senaste åren. De har haft ett förråd för oförutsedda händelser i 15-20 år för att det rekommenderas av Jesu Kristi Kyrka där de är aktiva.
Att fuska under veckan finns inte i Camillas värld.
– Jag vill utmana mig själv och jag kommer inte att svälta, men jag saknar redan choklad för jag är en riktig godisråtta, säger hon och ler stort.

Krismatlåda som Camilla ska klara sig på under en vecka. Foto: Maria Karlsson

Målet med veckan
Att fler privatpersoner reflekterar över hur de kan lösa vardagen vid kris och krig.
Att fler privatpersoner skaffar sig en egenberedskap.
Att den lokala riskkommunikationen utvecklas.

Större behov av livsmedelsberedskap
MSB:s motivering till att välja mat som tema är bland annat pandemin, ett försämrat säkerhetspolitiskt läge, förra årets it-attack mot en butikskedja och klimatförändringarna. De har aktualiserat behovet av livsmedelsberedskap.
Människors intresse för matlagning, odling, hållbarhet och förvaring av livsmedel ökar i takt med att omvärlden känns alltmer osäker och oförutsägbar. Många tar gärna till sig tips om ett extra matförråd hemma.
Grannar har hjälpts åt med inköp under pandemin och det bygger motståndskraft inför framtida kriser, men maten är också grunden för vår existens och matlagning kan vid kriser vara fint att samlas kring, enligt MSB.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS