Olle Lind från Länsstyrelsen berättade om byggnadsminnesförklaringen av Norns Bruk i samband med att 20-årsdagen av denna förklaring firades vid Norns Bruk.
Foto: Jonas Ericsson.

Byggnadsförklaringen av Norns bruk firades

NORN. 2003 byggnadsminnesförklarades 400-åriga Norns bruk i Hedemora kommun. 20-årsfirandet av detta firades nyligen, bland annat med en rundvandring på bruket. Medverkade gjorde bland annat Olle Lind, antikvarie på Länsstyrelsen Dalarna.

Det kom drygt 20 personer, från länsstyrelsen, Svenska kyrkan, Dalarnas museum och Norns bruks vänner samt enskilda inbjudna och intresserade till Norns bruk för att fira att det gått 20 år sedan bruket blev förklarat som byggnadsminne. Arrangör och inbjudare var Norns bruk samfällighetsförening som sedan drygt fem år äger och vårdar bruket.
Samfällighetsföreningens förre ordförande Bengt-Erik Johansson sade i sitt välkomstanförande att 20 år är en ganska kort tidsrymd för ett bruk med 400 år på nacken.
– Men byggnadsminnesförklaringen är ett mycket viktigt beslut. Det garanterar att bruket bevaras i det skick det befann sig då järnframställningen upphörde 1916. Och att det underhålls, sköts och hålls öppet och tillgängligt för allmänheten. Det är värt att fira, säger han.

På bruksgatan. Bengt-Erik Johansson berättar för besökarna. “Vägen är utmärkt med smidda pilar och kommer inom kort att förses med QR-koder där besökare ska kunna söka information om bruket, byggnader och händelser”, rapporterar Bengt-Erik Johansson. Foto: Jonas Ericsson

Olle Lind höll sedan ett anförande om byggnadsminnesförklaringen av Norns bruk där han betonade det unika med platsen. Att så många av de gamla byggnaderna är bevarade gör att man lätt kan få en känsla av hur livet en gång levdes på bruket. Lind sade även att om någon av de som ligger begravda på brukskyrkogården skulle återuppstå och ta en promenad längs bruksgatan så skulle den personen känna igen sig.
Därefter hölls en guidad rundvandring på bruket längs en nyskapad promenadslinga.
– Vägen är utmärkt med smidda pilar och kommer inom kort att förses med QR-koder där besökare ska kunna söka information om bruket, byggnader och händelser. Firandet gynnades av soligt men en aning blåsigt väder. Bruket var nyansat och glänste som den pärla det är, rapporterar Bengt-Erik Johansson.

Firandet innehöll bland annat en guidad rundvandring på bruket. Här framför hyttan. Foto: Jonas Ericsson

Efter rundvandringen samlades deltagarna i Brukskontoret för att stilla hungern med kaffe, brödsnittar och kakor. Samfällighetsföreningens nye ordförande Mats Wallertz utbringade en skål för Norns bruk i bubblande läskedryck och höll även ett avslutningsanförande där han berättade en del om kommande aktiviteter på Norn.
Mats Wallertz nämnde också den planerade vindkraftsparken i brukets närhet, vilket han kallade för ”ett hot mot kulturarvet”. Han framförde ett starkt önskemål att de 295 meter höga vindsnurrorna bör placeras så att de inte blir synliga från byggnadsminnet och riksintresset Norns bruk.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS