Hemköp i Skogsbo är Dalarnas bästa matbutik, enligt LRF Ungdom. Helena Bergvall, Peter Bergvall och Simon Bergvall är väldigt glada över utmärkelsen.
Foto: Maria Svensson

Butiken i Skogsbo som blev en riktig framgångssaga

SKOGSBO. Hemköp i Skogsbo är Dalarnas bästa matbutik, enligt LRF Ungdom. – Det här känns ju jätteroligt, även om det inte är för priserna som vi håller på, säger butiksägaren Peter Bergvall.

Peter Bergvall och hans hustru Helena tog över butiken i Skogsbo för 13 år sedan. Då var Peter redan rutinerad i branschen.
– Det började redan i mitten på 70-talet, då vi åkte med vår pappa på Pripps och plockade dricka i affärerna. Då var jag väl 12-13 år, minns Peter.
1978 började han arbeta i en Ica-butik nedanför Sala.
– Efter det var det väl hit och dit mellan olika butiker. Ett år jobbade jag på Fors Bryggeri och plockade dricka.

När dottern Josefin spelade hockey i Skogsbo SK, stannade familjen då och då i dåvarande Vivo-butiken i Skogsbo för att handla.
Och det var då tanken vaknade hos Peter att ta över butiken.
– Jag har alltid idéer i skallen när jag går in i en butik. Man vill ju inte sitta på hemmet och tänka ”att jag borde ha gjort…”, säger han.
Tankarna han då fick i Vivo-butiken var bland annat att det bor mycket folk i Skogsbo så det borde ju funka. Och dåvarande ägaren ville ju sälja.
Sagt och gjort. Peter Bergvall och hans hustru Helena köpte butiken, som då enligt Peter inte var på topp.
– Jag var sömnlös i flera månder efteråt, men det gick ju bra.

Hemköp i Skogsbo är Dalarnas bästa matbutik, enligt LRF Ungdom. Helena Bergvall, Peter Bergvall och Simon Bergvall är väldigt glada över utmärkelsen. Foto: Maria Svensson.

Och det gick det sannerligen. Även om det i början inte gick att försörja en hel familj på butiken.
– Nej, i början var det bara jag från familjen och fyra anställda som jobbade där.
Peter Bergvall och hans hustru Helena förstod dock tidigt att något unikt måste göras för att få butiken att överleva.
Och vinnarkonceptet blev närproducerade varor, framför allt kött.
– Vi har bara svenskt kött och vi köper in mycket från lokala slakterier, i bland annat Heby och Uppsala.

I dag har man en omsättning på 77 miljoner kronor, jämfört med 12 miljoner när de tog över för 13 år sedan.
Antalet anställda har gått från fyra till ett 30-tal. I dag arbetar även sonen Simon där.
– Jag brukar säga att det är tur vi har honom, säger Peter Bergvall.
För fem år sedan byggde man ut butiken rejält. Och nu finns planer på att bygga ut med ytterligare 400 kvadratmeter.

Och LRF Ungdom Dalarnas utmärkelse ”Bästa matbutik i Dalarna”, är långt ifrån det enda pris Hemköp Skogsbo vunnit.
– Vi har tidigare vunnit Hemköpskedjans hållberhetspris, Centerkvinnors guldklöver, Skördehjärtat och White Guide, för den butik i sverige som tänkte mest på miljön 2019, berättar Peter Bergvall med lite stolthelt i rösten.
Varför är det så viktigt för er att köpa in lokalproducerat och svenskt kött?
– Det är viktigt att man håller ihop på orterna. Att man går på den lokala restaurangen, köper lokalt odlat potatis med mera. Det här är vårt bidrag till samhället, säger han.

Vad är det som driver dig?
– Kontakten med kunderna, jag tycker det är viktigt att vara ute och synas i butiken.
Hur länge tänker du driva butiken?
– Jag har sagt tills jag blir 70 år ialla fall, säger Peter Bergvall.

Det här är Peter
Ålder: 60 år.
Familj: Hustrun Helena, sonen Simon och dottern Josefin som bor i Vancouver.
Bor: I Sala.
Intressen: Leksands IF och Formel 1.
Favoritmat: Isterband med stuvad potatis.
Läser just nu: Jag lyssnar på poddar. Just nu håller jag på med Kungar innan Gustav Vasa.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS