ANNONS

Arbetsförmedlingen står nu inför stora besparingar med den nuvarande budgeten. Den planerade flytten till koppardalen skjuts också på framtiden. Tanken var att flytta nu första kvartalet 2019 men det blir tidigast i höst och då får de mindre yta än vad som först var tänkt.
Foto: Rebecca Linder

Budgeten sätter stopp för extratjänster

AVESTA. Från och med 1 januari så inför Arbetsförmedlingen stopp på anvisningar till extratjänster och moderna beredskapsjobb. Orsaken är den nya budgeten med ett sparkrav på 4,5 miljard.

Exakt vad besparingarna kommer att innebära här i södra Dalarna är inte klarlagt ännu men Arbetsförmedlingen står nu inför stora besparingar, dels när det gäller insatser för arbetslösa, men de måste även spara in på personalkostnaderna.
– Vi vet inte exakt vad det här betyder för oss som lokalarbetsförmedling så det är lite svårt att vara specifik i nuläget, det kommer längre fram, säger Mattias Olofsson, chef Arbetsförmedlingen södra Dalarna.

Klart är i alla fall att de stora besparingarna som måste göras på insatser för arbetslösa gör att de nu måste dra i bromsen och inte bevilja några fler extratjänster eller moderna beredskapsjobb.
– Vi tvingas nu bromsa stenhårt eftersom vi får så mycket mindre pengar. Vi kan alltså inte fatta några nya beslut om extratjänster som det ser ut nu, säger Mattias Olofsson.

Avesta kommun har nyttjat anställningsformer som instegsjobb och numera extratjänster, främst inom omsorgen men även inom andra förvaltningar. Under 2018 hade omsorgen totalt 37 så kallade extratjänster och där flertalet samtidigt studerar till undersköterska som de jobbar.
– Avesta har generellt mycket beslut på extratjänster. När de nuvarande tjänsterna tar slut så kommer vi inte att kunna sätta in nya personer. Vi får fundera vad vi gör istället. De allra flesta som varit utan jobb länge har en låg utbildningsnivå så mina tankar är att vidareutveckla utbildningsspåret så att fler får gymnasiekompetens. Vi lär hjälpas åt tillsammans med kommunerna och det är en jättestor och intressant utmaning, säger Mattias Olofsson.

Arbetsförmedlingen kommer även att tvingas minska personalstyrkan. De bedömer utifrån de politiska ambitionerna som finns i budgeten att de måste påbörja en process om att minska antalet anställda med 2 200-2 400 medarbetare över landet, för att de under 2020 ska komma i ekonomisk balans.
– Vi förbereder oss för detta och det är bara att förhålla sig till det, det är politiska beslut som är tagna, säger Mattias Olofsson.

Publicerad i Annonsbladet vecka 04 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS