Trion Anton Mäki, Oskar Nilsson och Arvid Värmsjö bildade en av de 15 grupperna av elever på bygg- och samhällsplanerarprogrammet på Högskolan Dalarna som har ägnat större delen av vårterminen åt att specialstudera Brunnsjöberget i Hedemora. “Kul att jobba med ett konkret projekt, som jag själv också har lokalkännedom om”, säger Anton Mäki som kommer från Hedemora.
Foto: Pär Sönnert

Brunnsjöberget sattes under lupp av högskolestudenter: “En utmaning”

HEDEMORA Studenter på Högskolan Dalarna har specialstuderat Brunnsjöberget i Hedemora. Detta skedde i ett planprojekt där eleverna har skissat på idéer på hur området skulle kunna bebyggas med bostäder. “Kul att jobba med ett konkret projekt, som jag själv också har lokalkännedom om”, tycker studenten Anton Mäki som kommer från Hedemora.

15 grupper med elever från bygg- och samhällsplanerarprogrammet, byggingenjörsprogrammet samt byggteknik – produktion och förvaltning på Högskolan Dalarna har ägnat större delen av vårterminen åt att specialstudera Brunnsjöberget i Hedemora.
– Vi har ett sådant här samarbete med en ny dalakommun varje år. Nyligen var det Säters kommun och Skönviksområdet som stod i fokus och förra året var det Mora kommun. Denna gång frågade vi Hedemora kommun om det finns något område som skulle passa för detta, förklarar Therese Olsson, adjunkt inom samhällsbyggnadsteknik och ämnesansvarig för byggteknik på Högskolan Dalarna.

“Vi har ett sådant här samarbete med en ny dalakommun varje år. Nyligen var det Säters kommun och Skönviksområdet som stod i fokus. Denna gång frågade vi Hedemora kommun”, säger Therese Olsson, adjunkt inom samhällsbyggnadsteknik och ämnesansvarig för byggteknik på Högskolan Dalarna, här tillsammans med Mikael Andersson och Hans Persson som var lärare för studenterna i detta projekt. Foto: Pär Sönnert

Studenterna skulle bland annat titta på hållbarhet och gestaltning, alltså hur husen skulle kunna se ut.
– Det är en utmaning när det gäller byggnation på ett berg med norrlutning mot vattnet. Grupperna har fått lite olika riktlinjer och jobbat mot olika målgrupper för att det inte ska bli exakt likadant. Sedan utser en jury, bland annat bestående av anställda inom Hedemora och Säters kommuner, en vinnare. Dessutom utses folkets pris, då besökarna på utställningen får rösta på sin favorit, säger Therese Olsson.

Detta är den första fysiska presentationen på tre år.
– Utställningarna om Säters och Mora kommun blev digitala, på grund av pandemin. Tidigare år har studenterna fått jobba med Skräddarbacken i Borlänge kommun samt med Grangärde i Ludvika kommun där det håller på att växa fram en ekoby, som kom härifrån, säger läraren Hans Persson.
– Dalarnas Försäkringsbolags husprojekt “Dalarnas villa” kommer också från den här utställningen, inflikar Therese Olsson.

Den 23 maj visade de 15 grupperna upp sina arbeten i en av korridorerna på Högskolan Dalarna i Borlänge. En av grupperna hade extra bra lokalkännedom, tack vare Hedemorabon Anton Mäki.
– Ja, jag har lite lokalkännedom om Brunnsjöberget. Det är roligt att jobba med ett konkret projekt och det blir mer verkligt när det handlar om något som man känner till så väl, säger Anton som jobbade i samma grupp som Arvid Värmsjö och Oskar Nilsson. Trion läser till byggingenjör, respektive bygg- och samhällsplanerare, och samtliga går första året.
– När det gäller själva husen fick vi utgå från en suterräng-lösning, eftersom det lutar så mycket på platsen, säger Arvid Värmsjö.

Vad var största utmaningen?
– Det var nog att få klart själva rapporten i tid. De andra momenten var roligare än att skriva själva rapporten, erkänner Arvid Värmsjö.

Anton Mäki, Arvid Värmsjö och Oskar Nilsson bildade en av de 15 grupperna av elever på bygg- och samhällsplanerarprogrammet som har ägnat större delen av vårterminen åt att specialstudera Brunnsjöberget i Hedemora. Foto: Pär Sönnert

Hedemora kommun skriver i ett pressmeddelande att man håller på att ta fram en detaljplan för nya bostäder som ska byggas på/vid Brunnsjöberget och att frågan från Högskolan Dalarna därför kom väldigt lägligt.
– De ville alltså arbeta fram ett förslag på hur berget skulle kunna bebyggas och det såg vi förstås som en fantastisk möjlighet i vårt fortsatta planarbete på berget. Eleverna ger nya inspirerande infallsvinklar både för oss på tjänstenivå och för våra kommunpolitiker, säger Erik Olsson chef för miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen på Hedemora kommun, i pressmeddelandet.

Planavdelningen inom Hedemora kommun har hjälpt till med att utforma och anpassa projektet så att studenterna skulle hinna slutföra det på en termin.
– Hedemora är ett skolboksexempel på en välbevarad småstad med alla småstadens goda kvalitéer. Genom att arbeta med studenter kan vi både presentera Hedemora som en stad att bo och verka i men det ger oss också chansen att presentera kommunen som en framtida arbetsgivare, säger Erik Olsson.

Juryns pris gick till trion Emma Funck, Jonna Wiberg och Tim Lindmark. Folkets pris gick till kvartetten Maria Bysell Cristea, Martina Johansson, Martin Kölgran och Oday Saif.

Artikeln publicerades i Lokalt i (Hedemora/Säter) nr 27, 2022.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,410431" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS