ANNONS

Samlat för träning och längst bak tränarna Jimmy Johansson och Mikael Andersson.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Brottarklubben håller grepp om barn och unga

NORBERG Brottarklubben i Norberg hade legat i träda i över 30 år när bröderna Jimmy och Mikael Johansson drog igång den på nytt år 2014. Gensvaret blev enormt och året efter blev Jimmy Johansson utsedd till Årets ledare av Svenska brottningsförbundet. Att klubben är populär vittnar både antalet medlemmar och tränare om. – Idag har vi 150 medlemmar varav 70 aktiva och vi är totalt nio tränare, säger Jimmy Johansson.

Alice och Leah är tolv respektive nio år och håller sig på mattan.
Brottning är kul och här är det Abel som har grepp om Robert.
Jimmy Johansson har ett långt förflutet som aktiv brottare, liksom övriga tränare. Han har två söner, Harry, 13 år, och Frank, 16 år, och självklart brottas båda sönerna.
Själv började han med brottning som femåring, och sedan har det bara fortsatt.
Jimmy Johansson är en eldsjäl som brinner för Norbergs Brottarklubb men precis som för de flesta föreningar har pandemin satt käppar i hjulet för klubben. Träningarna genomfördes utomhus hela sommaren och även under vintern.
I februari kunde inomhusträningen köra igång igen men med vissa restriktioner.
–Vi saknar tävlingar och normalt har vi tävlingar varannan helg, men det känns bra att träningen kan rulla på igen, säger Jimmy Johansson och visar in i den tidigare skolbyggnaden i Kärrgruvan där klubben har sin verksamhet.
Här fanns gymnastiksal, omklädningsrum och duschar sedan tidigare och brottarklubben ansvarar för allt från inköp till städning och underhåll.
– Vi renoverar och köper in material löpande, säger Jimmy och berättar att de bland annat har byggt en bastu, ett gym och investerat i en ny formgjuten brottarmatta.
För två år sedan köpte klubben in en egen buss som främst använts vid resor till tävlingar.
– Vi har även hämtat upp och skjutsat barn och ungdomar som har svårt att ta sig till träningen.

Utvecklingen och gensvaret från barn och ungdomar är stort och på frågan vad som ligger bakom framgången blir svaret:
– Vi har rätt syn och bra ledare som har brottats sedan barnsben. Det var också en stor fördel att vi kunde starta om från början.
Året efter att klubben körde igång anlände en stor flyktingström till Norberg, och att brottning, liksom idrott i allmänhet, har betytt mycket för såväl utövare som klubb intygar Jimmy.
– Idrott är världens bästa integration och utan nyanlända har vi inte haft alla de här grupperna, säger han.
Nyligen fick de också ett äldre nytillskott, Nima från Mongoliet, som också har varit brottare.
– Han är en gammal elitbrottare som tävlat runt om i världen, men han har inte brottats på många år. Nu väntar han på uppehållstillstånd och jag hoppas vi får ha honom kvar.

Runt 15 träningsivriga barn anländer och ljudnivån stiger innan det är dags för uppvärmning.
– Ikväll är det jag och Micke Andersson som håller i träningen, och det är klassisk träning med gymnastik, teknik, styrketräning och brottning. Barnen är i åldrarna sju till tolv år och det är blandat med både killar och tjejer.
– Normalt har vi uppdelade grupper men eftersom vi inte har lika många träningstillfällen kör vi så här, säger Jimmy.
Majoriteten av deltagarna är från Norberg men några kommer från Skinnskatteberg, Fagersta och även från Avesta.
Jimmy ropar ut instruktioner och det är full fart på mattan. När uppvärmningen är klar tar brottningen vid och tränarna visar hur en del grepp ska utföras, som exempelvis nacksvingskoppling.
Inez Airaksinen Andersson, tolv år, är en av dem som har koll på greppen och hon hör också till toppskiktet i Sverige. Inez brottades tidigare för Kolsva men numera är det Norberg som gäller.

Vad är det bästa med brottning?
– Det är att få träna och träffa nya människor, det är mycket skratt också, säger hon.
En annan deltagare är Youl, elva år, som har brottats i två månader.
– Det bästa är att få vara med vänner och träna brottning, säger han.

Klubbens ledord är tydligt redovisade på en skylt inne i lokalen. Här står det bland annat att man välkomnar alla, gör det med glädje, kämpar och alltid gör sitt bästa. Något som kvällens träningsgrupp bevisar.
– Det är så kul att se hur barnen utvecklas från första kullerbyttan till tävling, säger Jimmy Johansson.

Facebook

ANNONS

ANNONS