ANNONS

Bröderna Robin och Fredrik Eriksson driver framgångsrika Dala Spräng och grävteknik.
Foto: Veronica Rigtorp

Brödernas företag växer med raketfart

BORLÄNGE/GUSTAFS. Bröderna Fredrik och Robin Eriksson hade bäst tillväxt i Dalarna förra året, med hela 400 procent. Nu har de tagit hem ett ramavtal i samma storlek som deras årsomsättning.

Gustafsföretaget Dala Spräng och Grävteknik startade 2016 och växer så det knakar, med en tillväxt på 400 procent förra året. För detta har de fått Almis tillväxtpris.
Nu har de tagit hem ett stort ramavtal med Dala Energi.
– Vi anställde i snitt en i månaden förra året, säger Fredrik Eriksson.
Kompetensförsörjningen som i dagsläget inte alltid är så lätt att tillgodose för många företag, har inte varit ett problem.

Bröderna Eriksson är med i gymnasieskolans branschråd där de kan föra fram branschspecifika önskemål, så utbildningen matchar deras behov.
Redan under praktiken fångar företaget upp framtida medarbetare. De har då rätt grundkompetens, men det tar ytterligare upp till ett år att bli fullärd.
– Det är högriskmoment i all vår verksamhet och speciellt viktigt när vi anställer ung personal, utan erfarenhet, är att de till en början får gå tillsammans med en spadgubbe och grävmaskinist för att få arbetserfarenhet, förklarar Fredrik Eriksson.
Medelåldern på företaget är 25 år.

De båda bröderna hade tidigare varsitt företag. Men när de såg att marknaden förändrades och enda sättet att fortfarande hänga med var att satsa stort, slog de sina påsar ihop och bildade gemensamt bolag.
Ett genialiskt drag visade det sig. För att de skulle kunna ta de allt större uppdragen.
Målet var att växa snabbt, men att gå från två grävare till tio, kräver kapital. Något som löst sig med bra bankkontakter. Under säsong räknar företaget med att sysselsätta 20 personer.
– Vi har inte tänkt växa lika mycket framöver, det finns inget självändamål i det, och jag tror inte att det ger oss några direkta effekter, säger Fredrik Eriksson.
– Jag är övertygad om att vårt framgångsrecept och viktigaste drivkraft är att vi har förhållandevis bra kvalitet och det vill vi inte tappa, konstaterar han.

Ramavtalet med Dala Energi skvallrar om bra renommé på marknaden.
Företaget har sin bas i Gustafs, men har byggt kontor på Rågåkers industriområde i Borlänge där deras största marknad även hittas.
Här kommer man framöver också att bygga maskinhall och verkstad.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 10 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS