ANNONS

Lars-Göran Hallström och Anneli Blomqvist ska jobba med ett projekt som riktar sig till skolungdomar.
Foto: Niclas Bergvall

Bowlingprojekt som ska locka skolungdomar att röra sig mer

Kul bowling – där har ni projektet som BK Granen ska inleda. Ett projekt som riktar sig till skolungdomar och som ska få prova på sporten bowling.

Vi befinner oss i bowlinghallen i Vasahallen, en hall som stod klar 1973. Två år senare bildades BK Granen som håller till i “källaren” med sina åtta banor.
– Vi har i dag cirka 70 medlemmar. Några av dessa är ungdomar, berättar “Larsa” Hallström.
Det finns även en ungdomsförening i bowling som håller till i hallen, men numera kan vi i praktiken räkna in dem i BK Granen.
– BK Granen är mer en vuxenförening och när ungdomarna blir 16-18 år kommer de till oss.

Nu ska klubben starta ett projekt som vänder sig till skolungdomar. Ett projekt som görs möjligt tack vare bidrag från Södra Dalarnas Sparbank, RF och SISU Dalarna.
– Vi är oerhört tacksamma att de är med stöder detta. Det gör det möjligt för oss att komma ut i skolorna, säger Hallström.
Tanken är att man ska bjuda in skolelever i årskurs 4-9 och med elitspelaren Anneli Blomqvist som instruktör ska förhoppningsvis fler lockas till sporten.
– I coronatider har vi tänkt att göra en film om bowling som kommer att visas i skolan. På det sättet vet de redan innan de kommer hit vad bowling är, berättar “Larsa” Hallström.
Sedan kan klasserna boka en idrottslektion för att prova på sporten.
– Vårt mål med projektet är inte bara att spela bowling, ambitionen är också att öka motivationen till ökad rörlighet på ett enkelt sätt.

“Larsa” är en riktig föreningsmänniska – och med ett stort kontaktnät.
– Jag har varit involverad i många sporter, skytte, innebandy, simning, handboll, fotboll och även fotboll, berättar han.
Nu är det främst bowling han brinner för.
Det är också tack vare “Larsa” som Sundbybergstjejen Anneli Blomqvist kommer till Hedemora och hjälper till. Hon kommer att vara med vid skolbesöken och hålla i information.
Till vardags spelar Anneli i BK Eva och ingår i Team Sweden.
– Det känns bra att komma hit och hjälpa till, säger hon.

Har du någon relation till Hedemora?
– Nej, inte mer än att jag känner “Larsa”, säger hon och skrattar.
Tillsammans med hallens arrendator Siv och Åke Dahlman ska de se till att det blir fart i hallen igen. Planer finns för framtiden, men de skyndar långsamt.
– För första gången var hallen öppen under sommaren, berättar Siv Dahlman.
Projektet för skolungdomar hoppas klubben ska kunna leda till ett lokalt seriespel i höst.
– Man kan ha ett lag i varje klass och då kommer den avgöras på eftermiddagarna, direkt i anslutningen till att skolorna slutar, säger “Larsa” Hallström.

Fakta projektet
KUL Bowling Hedemora står för Skolornas ungdomsliga bowling i Hedemora kommun. Projektet riktar sig till skolungdomar i årskurs 4-9. Föreningen vill tillsammans med Hedemora Bowling försöka skapa en både idrottslig och social träffpunkt i centrala Hedemora för ungdomar.


Facebook

ANNONS

ANNONS