ANNONS

Nu begår IBF Faluns damer nypremiär i Svenska Superligan. En efterlängtad comeback som ska förvaltas klokt. “Vi ska växa in i det här, anpassa oss och erövra mark allt eftersom”, säger coach Daniel Dalbjer.
Foto: Sonny Jonasson

“Bor en orubblig mentalitet i det här laget”

FALUN Stubinen är antänd, skyttet osäkrat. IBF Faluns damer sluter leden, tar sikte på en återkomst och en start på vad som komma skall. Mentaliteten finns redan där.

– Det finns en genuin känsla och oerhört mycket ryggrad i spelartruppen, betonar huvudtränare Daniel Dalbjer.

Oavgjort mot tungviktaren KAIS Mora och seger över storsatsande Storvreta.
Träningsmatcher har sett IBF Faluns damer klä klubbemblemet i ornament av järnhård vilja och spelmässiga spetskvaliteter.
En hård träningssommar har förutom fysiskt fina förutsättningar förankrat formationen i en övertygelse man jobbat med över tid och gjort till en livslinje.

Daniel Dalbjer är huvudtränare för ett lag som nu gör efterlängtad comeback i Svenska Superligan.
– Senaste insatserna ger en bra magkänsla, och vi visar moral genom att vända 0-3 mot Mora för att till sist nå 5-5 i en match vi lika gärna kunde vunnit.
– Vi ser många bra tendenser, och vissa saker vi ska jobba mer med. Det är en tydlig nivåskillnad i SSL, minsta slarv du gör resulterar ofta i en kontring av dunderklass, analyserar han försmaken av nu stundande hetluft.
Premiär begås alltså mot Umeålaget Thorengruppen, lördag den 26 september i hemmafortet Guide arena.

Tränare Dalbjer vittnar om en trupp präglad av såväl speliver som inre harmoni.
En styrka som utgör grundpelare i lagbygget.
Från coachbänk till yttersta klubbspets.
– Det är bara vi själva som kan gå i bräschen för vår egen återkomst i högsta ligan. Och jag tycker det ser bättre och bättre ut på spelfronten. Våra nyförvärv i tvillingarna Hellgren och Lovisa Åström ångar på bra, och juniorerna vi plockat upp är också starka.
– Tillsammans med det garde som varit med i de senaste årens medvetna kamp tillbaka till finrummet har vi en riktigt tung helhet på gång.

Daniel framhåller den kollektiva kraft som cementerat IBF-damerna i en övertygelse och trygghet i den egna förmågan.
Att man skördar framgångar som ett lag, hanterar motgångar som ett lag.
– Det är grundläggande. Jag har sagt det förr och det tål att poängteras att det här är vår resa. Det finns en genuin känsla och oerhört mycket ryggrad i spelartruppen.
– Vi kommer inte kunna hålla i taktpinnen och styra lika hårt som i Allsvenskan, det är fakta. Men vi ska växa in i det här, anpassa oss och erövra mark allt eftersom. Vår attityd är att IBF Falun förlorar inte, vi lär oss.

Dalbjer understryker vikten av långsiktighet och att inte göra avkall på brigadens bärande element.
– Vi ska tillbaka på riktigt. Man tar inte över SSL hur som helst på två matcher. Det här kan ta några år. Men vi ska göra det här med vårt spel, må bra som grupp och nyttja våra egna styrkor för att på sikt bli det här tunga SSL-laget, redogör han.

Damernas framgångar har i tränarögon rönts via offervilja, samspelthet mellan lagdelar och en spelstrategi med offensiva styrsignaler.
Dalbjer menar att upplägget i sig är intakt, men att man ständigt växer i insikt och avsikt.
– Vi vet vad vi kan och vad vi vill. Det är en inställning som färgar allt vi företar oss i klubbens namn. Jag kan gå tillbaka till känslan jag själv hade i Balrog och vi gjorde matchentré till “Tjafsa aldrig med Botkyrka stylee” av The Latin Kings.
– Den typen av stämning och orubblig mentalitet bor även i det här laget, här i vår borg. Vi har en vision och vi kommer att växa i den visionen. Det ska bli grymt intressant och spännande att kliva in i den här säsongen, säger Daniel Dalbjer.

Facebook

ANNONS

ANNONS