ANNONS

Flera sago- och stadsvandringar har hållits under veckan. Här är det Lovisa Persson och Malin Eriksson från Kulturcentrum Asken som visar hur man kan skrämma bort “boktuggarna” med rörelser.
Foto: Karin Diffner

“Boktuggare” lyckades inte förstöra 50-årsfesten

BORLÄNGE. Biblioteket fyller 50 år vid Sveatorget. Det har firats hela veckan med musik, föreläsningar och barnaktiviteter. Men de mystiska “boktuggarna” höll på att förstöra hela festen…

För 50 år sedan härjade boktuggarna för fullt i Borlänge. När väl böckerna fick flytta in i biblioteket på Sveatorget så försvann de. Det är bakgrunden till den sagovandring som pedagogerna på Kulturcentrum Asken hållit i centrum under veckan.
– Men nu har boktuggarna kommit tillbaka och människorna är helt förtvivlade, berättar Met och Pet alias Malin Eriksson och Lovisa Persson.

Malin Andersson får med sig gänget i ramsan: “123. Böckerna ska va’ i fred. 4,5,6,7. De måste sluta tugga nu”.

Med hjälp av ett gäng barn försöker de leta rätt på de mystiska varelserna i centrum.
Men även om de hittar flera ledtrådar så lyckas gänget aldrig fånga en enda boktuggare. Tack vare barnen kommer “jägarna” i alla fall till slut på sätt att de få de ovälkomna gästerna att hålla sig undan.
– Asken gör ett jättefint jobb, liksom Musikskolan som har haft allsång och låtit barn få prova olika instrument, säger Yvonne Sundqvist, pedagog på biblioteket.


Hon är en av dem som varit med och planerat 50-årsjubileet.
– Det känns väldigt bra att vi haft ett program som är gratis och tillgängligt för alla, säger hon.
Under veckan har det också hållits författarföreläsningar för vuxna. Lördagen den18 juni är stora festdagen med bland annat uppträdande av Nightshine, Animato och Carl Norén samt Mamma Mu-föreställning och föreläsning av arkitekt Åke Temnerud som ritat bibliotekshuset.
– Vi ville ha så mycket lokala förmågor som möjligt, berättar Yvonne Sundqvist.
En ny utställning med böcker, bilder och föremål finns tillgänglig hela sommaren.

Cabdiqani Xasan Muxumed har föreläst på somaliska om vikten av att läsa under bibliotekets festvecka. Foto: Privat
Facebook

ANNONS

ANNONS