ANNONS

Ingela Allernäs och Anders Tunestam ser en ljusning i konferensbokningarna.
Foto: Veronica Rigtorp

Bokningarna för fysiska konferenser har ökat

BORLÄNGE. Konferensbokningarna ökar och nystartade företaget i centrum som satsar på uthyrning av lokaler för ändamålet ser ljuset i tunneln efter ett tungt coronaår. – Vi har klarat oss bra ändå, vi har hyrt ut delar av lokalerna till kommunal vuxenutbildning tre dagar i veckan, säger Ingela Allernäs.

Ingela Allernäs är den som har mest erfarenhet av konferensarbete av de tre delägarna i Meetings by CoSpace.
Företaget CoSpace startades av Anders Tunestam och Jonas Nyström i maj 2018. Då erbjöd de kontor och arbetsplatser enligt internationellt erkända coworkingvillkor på en yta av 320 kvadratmeter. Ett lyckat koncept visade det sig, då de redan har fått bygga ut i två omgångar och har idag en yta på 1 000 kvadratmeter.
– Vi började få förfrågningar från externa företag om hyra av mötesrum. Vi hade ju mötesrum, men de var för våra hyresgäster i CoSpace, berättar Anders Tunestam.

Han fortsätter:
– Vi pratade med fastighetsägaren Masmästaren om vad som skulle ske i Bragegallerian i takt med att butikerna flyttade ut. Då kom vi på att det skulle kunna bli lättillgängliga mötesrum/konferensrum.
De två CoSpacegrundarna kände att de inte hade erfarenheter inom området, och bjöd in krögaren och konferenskunniga Bengt-Ove Dahlqvist, som driver företaget Domnarvsgården AB, i resonemanget.
Ett nytt bolag bildades – Meetings by CoSpace – med en ägarstruktur om en tredjedel vardera; CoSpace äger en tredjedel, Domnarvsgården AB en tredjedel och Ingela Allernäs den sista tredjedelen.
Finessen är de tre aktörernas sammanlagda kunskapsbank.
– Vi hade också hjälp av välvilliga fastighetsägare som renoverade efter våra önskemål, lägger Anders Tunestam till.

Den 20 januari 2020 hölls den första konferensen, när 65 personer från Styrelseakademin fick vara först in i de nya lokalerna som erbjuder en yta om cirka 250 kvadratmeter för 2-70 personer fördelat på sju rum.
– Vi sa: Nu kör vi, och så kom pandemin, berättar Anders Tunestam och tittar på Ingela Allernäs, som nickar instämmande.
– Det var som att dra ner en rullgardin, konstaterar Ingela.
Men det var då det, och nu är nu.

De har redan sett en ljusning på bokningsläget.
– Hotell Brage har fått ny operatör och vi har inlett ett samarbete. De har inte så många konferenslokaler och vi har inte boende, så det är en bra kombination, förklarar Anders Tunestam.
Via hotellet möjliggörs ett koncept där de kan erbjuda hela paketet, med boende och konferenslokaler.
Mönstret för kontorsarbete har förändrats, där några är på plats på kontoret och andra jobbar hemifrån, där möjligheten och behovet att kunna träffas fortfarandet finns kvar.
Digitala möten har också blivit vardag. Något som kan motivera mer professionell teknik, runt de uppkopplade mötena.
– Vi för diskussioner med en kille om en riktigt studio för pod- och videocasting, men inget är spikat, avslöjar Anders Tunestam.
Med högskolans flytt till centrum ser Tunestam och Allernäs också fördelarna med att det blir mer rörelse i centrum, och i och med detta, mer efterfrågan inom servicenäringen.

Samlingsplats
CoSpace är en samlingsplats för arbete, där individer från alla möjliga näringsgrenar jobbar under samma tak och delar allt från WiFi till mötes- och fikarum. Insikter från Coworking Spaces runtom i världen bevisar också att människor som jobbar i dessa miljöer även delar så mycket annat.
Källa: CoSpace.se

Facebook

ANNONS

ANNONS