ANNONS

Blandade verk i sommarens utställning i Arkivhusparken

SMEDJEBACKEN. Under två månader kan du bevittna utställningen ”Spirande skulpturskott i parken”. Platsen är området kring och i Arkivhuset. En av dem som ställer ut är 34-åriga Linda Pedersen från Falerum.

”Spirande skulpturskott i parken”. Så kallar Stiftelsen Arkivbyggnaden sommarens utställning. En utställning både inne och utomhus och med totalt fem konstnärer.
Solen skiner denna vernissagedag och det känns i luften att väntan och längtan äntligen är över.
Nu kan vi snart åter röra oss relativt fritt och vad passar då inte bättre än att besöka arkivhuset.
– För att se utställningarna inne i huset tillämpar vi så klart Folkhälsomyndighetens rekommendationer, berättar Jan Axel Nordlander, ordförande i Stiftelsen Arkibyggnaden.
Nordlander skriver i foldern för utställningen att ”konstnärerna och verken bjuder på ett brett spektrum av visioner av och kommenterar till våra liv i samtiden och framtiden”.

Linda Pedersen, som bor i Falerum utanför Åtvidaberg, har arbetat som konstnär i några år och i parken kan man se hennes ”Piggys dream”, gjord av solid aluminium.
– Det var psykiskt och fysiskt jobbigt att skapa den och det tog ett år, berättar 34-åringen som gick ut konstfack 2019.
Och ”resan” under skapandet var jobbig och absolut ingen njutning för Linda.
– Nej, det är så jag känner ofta. Men innan och efter att det är klart då känner jag en tillfredsställelse, ler hon.
Ett år tog det att bli klar och nu kan den ses i Smedjebacken från den 15 juni fram till den 15 augusti.
Har du varit i Smedjebacken tidigare?
– Nej, men jag gillar verkligen namnet.

Tidigare har Linda, som gått konstfack, bland annat ställt ut på Loyal Galleri i Stockholm, Galleri Steilandberliner och Bonniers Konsthall. Tillsammans med sambon, och konstnären Henning Hamilton, jobbar Linda sedan ett par år som en konstnärsduo.

Yvonne Wetterling med sin installation i Arkivhusparken.

En vandring i parken innebär en blandning av konst. Yvonne Wetterling jobbar med textilier.
– På grund av coronan har det inte varit några utställningar och senaste tiden har jag planerat för den här, berättar Yvonne som bor i Uppsala.
Lindat runt en stor stubbe står hennes alster och det är många timmars jobb.
– Många tusen stygn har det blivit. Jag fick uppdraget att göra något för ett träd som var 3.10 högt och 1.80 i omfång.

Kent Andersson och Margon Lindberg vid “Önsketrädet”.
Kent Anderssons “Mea Culpa”.

I ett träd i parken har det hängts upp flera orange kuvert, som Pensionsmyndigheten varje år skickar ut. Men i det här fallet med en annan betydelse än information om hur det kanske kommer att bli den dag man kliver in i pensionsåldern.
– Det är lite av ett önsketräd, en motsvarighet till lyckokakan, säger Margon Lindberg, som är på plats tillsammans med sambon och konstnärskollegan Kent Andersson.
Men det ska aboslut inte ses som en hyllning till pensionssystem, snarare tvärtom.
Kent Andersson ställer också ut i parken, en installation i brons som han kallar ”Mea Culpa”. Det är latin och betyder ”mitt fel”.
Margon Lindberg bidrar också med svampliknande ”Trio alumnia.”

Kent Karlsson och “Mannen med fel huvud”.

Kent Karlsson, från Tjörn på Hisingen, bidrar med sin ”Man med fel huvud”.
– En kopia av en klassisk underdel. Sedan tyckte jag att den passade bra ihop överdelen, berättar Kent, som bland annat ställt ut i London och Japan.

Facebook

ANNONS

ANNONS