I januari fyller Filmstudion i Ludvika 50 år.
Foto: Filmstudion

Biokavalkad när Filmstudion firar 50 år

LUDVIKA. I år fyller Filmstudion i Ludvika 50 år. Det kommer att firas med extra roligheter säger Boel Werner, filmansvarig på Filmstudion. – Vi ska försöka göra det till en så festlig säsong som möjligt och hälsar alla välkomna till detta.

Som en del av firandet bjuder Filmstudion in till en extra filmsöndag under våren. Då kommer en föreläsare visa och berätta om en långfilm. Dessutom visas två kortfilmer och elever från estetprogrammet på VBU spelar en egen film som handlar om självaste Filmstudion.
Förutom den extra filmsöndagen, visar Filmstudion nio filmer under våren i stället för åtta, som det brukar vara. Vid varje filmtillfälle ska någon form av överraskning ske.

Säsongen börjar den 26 januari – då med samma film som vid starten i januari 1973 – nämligen filmklassikern ”2001 – Ett rymdäventyr” av Stanley Kubrick.
– Den är från 1968, men handlar om rymden och om artificiell intelligens. AI är något som blivit väldigt aktuellt. Ännu mer de senaste veckorna, men vi pratade om att den kändes aktuell redan innan.

Boel Werner, filmansvarig, visar upp en affisch av vårens första film: 2001 – Ett rymdäventyr. Foto: Filmstudion

”2001 – Ett rymdäventyr” är en brittisk science fiction-film, baserad på novellen Vaktposteln av Arthur C Clarke. Den handlar om kampen mellan människa och maskin. Vid en forskningsstation på månen upptäcker en astronaut en monolit begravd under månens yta. Det visar sig att monoliten begravts där av en okänd intelligens för fyra miljoner år sedan. Några år efter upptäckten skickas två män och en superdator upp i ett rymdskepp mot Jupiter för att försöka spåra monolitens ursprung. Filmen behandlar samspelet mellan människan och artificiell intelligens.
– Till sist får man en känsla av att superdatorn börjar ta över, säger Boel Werner.

Vårprogrammet inleds med samma film som vid starten för 50 år sedan. Foto: Filmstudion

En annan film som är med i vårens urval är ”Alltid nära dig”. Den är skriven av Uberto Pasolini och visas på Filmstudion den 9 februari. Filmen bygger på en verklig historia och handlar om en ensamstående pappa vars liv kretsar kring hans fyraårige son. Pappan är sjuk i cancer och har bara några månader kvar att leva.
– Det är en väldigt fin och mycket berörande film. Pojkens mamma finns inte med i bilden och pappan, som är fönsterputsare, måste hitta en fosterfamilj innan han dör. Han besöker olika familjer för att hitta de perfekta människorna som ska kunna ta hand om hans son.

Ytterligare en film som Boel Werner vill uppmärksamma är den danska filmsuccén Rose, av Niels Arden Oplev. Den handlar om en bussresa till Paris. Med på resan finns Inger, hennes syster och svåger. Inger har en andra personlighet som kallas Rose. Under resan ger Rose sig högljutt till känna.
– Hon är väldigt frispråkig och kan säga lite vad som helst. Det blir humoristiskt, samtidigt som det framkommer att Rose har ett djupare skäl till att resa till Paris – nämligen en tidigare kärlek.

Bild: Filmstudion

Filmstudions jubileumsprogram
26 januari: 2001 – Ett rymdäventyr av Stanley Kubrick, USA
2 februari: De ovanliga av Makaché Toledano och Olivier Nakache, Frankrike
9 februari: Alltid nära dig av Uberto Pasolini, Storbritannien, Italien, Rumänien
16 februari: Elvis av Baz Luhrmann, USA, Australien
23 februari: Utsökt av Èric Besnard, Frankrike, Belgien
9 mars: Mass av Fran Kranz, USA
16 mars: Gud finns, hennes namn är Petrunya av Teona Strugar Mitevska, Makedonien m.fl.
23 mars: Rose av Niels Arden Oplev, Danmark
30 mars: Filmtjuven av Pan Nalin, Frankrike, Indien

Under vissa av filmkvällarna kommer filmer gjorda av elever från estetprogrammet på VBU att visas.

Facebook

Populärt på webben