ANNONS

Den planerade bioblitzen i Säterdalen ställs in och i stället hålls en digital variant. Den här bilden på en nordisk kärrtrollslända har tagits vid en tidigare bioblitz.
Foto: Jakob Wallin

Bioblitzen blir digital – deltagarna kan rapportera in sina fynd

DALARNA Den planerade bioblitzen i Säterdalen ställs in. I stället arrangerar Nedre Dalälvens intresseförening en digital bioblitz där deltagarna kan rapportera in sina fynd.

Den 23 maj var det tänkt att Nedre Dalälvens intresseförening, tillsammans med Naturskyddsföreningen och naturföreningar i Dalarna skulle genomföra en så kallad bioblitz i Säterdalen.
På grund av coronapandemin ställs arrangemanget in men i stället blir det en digital variant där deltagarna kan rapportera in sina fynd.

En Bioblitz kan enklast beskrivas som en intensiv inventering av alla möjliga arter på en bestämd plats. Vanligen håller arrangemanget på i 24 timmar där deltagarna försöker hitta så många arter som möjligt.
I den digitala varianten pågår bioblitzen i en vecka, den 18-24 maj. Under samma vecka, den 22 maj, är det även Biologiska mångfaldens dag.

– Nu om någonsin behöver människor tid ute i naturen. Att ställa in årets bioblitz kändes tråkigt så i stället hoppas vi att människor tar sig ut till sina favoritplatser eller i närområdet för att kika på insekter, växter, fåglar, lavar, mossor och annat naturliv som finns där, säger Staffan Jansson, från Naturskyddsföreningen i Säter, i ett pressmeddelande.

Det som deltagarna hittar och vill veta mer om, eller inte känner igen, kan de fotografera eller filma och sedan skicka till arrangörerna.
– Under hela veckan kommer vi att vara ett helt gäng med artkunniga som reder ut vad folk har hittat, säger Staffan Jansson.

Nästa år räknar arrangörerna med att kunna arrangera en “vanlig” bioblitz i Säterdalen.
– En bioblitz är ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om den fantastiska mångfalden som vi har runt oss, säger Staffan Jansson.

Deltagarna kan rapportera sina fynd i Facebookgruppen “BioblitzDalarna2020” eller mejla till bioblitzdalarna(snabel-a)gmail.com. Mer information om arrangemanget finns på www.bioblitzdalarna.wordpress.com.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg och Hedemora/Säter) nr 21, 2020.

Facebook

ANNONS

ANNONS